Trumpova vlada za gradnjo novih termoelektrarn na premog

0

Agencija za zaščito okolja (EPA) je odpravila omejitev gradnje novih termoelektrarn na premog, ki segajo v čas nekdanjega predsednika Baracka Obame. Ameriški predsednik Donald Trump si namreč želi oživeti premogovniško industrijo. Na srečo okolja v ZDA pa za gradnje termoelektrarn v ameriškem zasebnem sektorju ni zanimanja.

V času, ko prihaja do uničujočih naravnih pojavov zaradi podnebnih sprememb in znanstveniki čedalje bolj opozarjajo na problem, bolj trmast postaja predsednik ZDA, ki skupaj z republikanci zavrača znanstvene ugotovitve, da so za segrevanje ozračja krive človeške dejavnosti, med drugim npr. termoelektrarne na premog, ki jih želi Trump graditi.

Ameriški energetski analitiki in strokovnjaki sicer pravijo, da premog nima možnosti za vrnitev med pomembne energetske vire v ZDA. Ameriška poraba premoga bo letos padla na najnižjo raven po letu 1979, naslednje leto pa bo po podatkih Uprave za energetske informacije padla še za osem odstotkov.

Trumpova EPA odpravlja regulacije, ki so uvedle omejitve na dovoljene količine izpustov ogljikovega dioksida na vse nove termoelektrarne na premog v ZDA. Kritiki čistega okolja so trdili, da je Obama s tem praktično onemogočil gradnjo novih termoelektrarn na premog.

Trump je med kampanjo zagotavljal, da bo oživel ameriško premogovniško industrijo in se trudi, vendar ni velikega interesa. Proizvajalec elektrike iz Kolorada Excel Energy je denimo pred dnevi sporočil, da bo do leta 2050 energijo pridobival izključno iz obnovljivih virov oz. bo ustvarjal elektriko povsem brez ogljika. Še lani je proizvedel tretjino elektrike iz premoga.

Ameriška energetska podjetja se odmikajo od premoga, ker so na voljo velike količine cenejšega naravnega plina, vse več zveznih držav si postavlja svoje cilje glede obnovljive energije, ponudba pa je skoraj večja od povpraševanja. V takih razmerah interesa za nove termoelektrarne na premog ni veliko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen