Številni Zemljani že v letu 2019, v Sydneyju spet veličasten ognjemet

0

Medtem ko je na stari celini še nekaj ur do vstopa v novo leto, se je za nekatere že začelo. Trinajst ur prej, kot bomo to storili mi, je v leto 2019 skočilo slabih 200.000 prebivalcev Samoe v Oceaniji. Opoldne po srednjeevropskem času so jim sledili na Novi Zelandiji, ob 14. uri še v Avstraliji, zatem je v novo leto vstopilo več azijskih držav.

Nebo nad prestolnico Samoe Apio je ob 11. uri po srednjeevropskem času razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so tedaj vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge, med tistimi, ki so že zaplavali v leto 2019, je tudi Fidži.

Opoldne po našem času so se jim pridružili tudi na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju je veličasten ognjemet – po navedbah organizatorjev največji doslej – spremljalo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.

Medtem so s kozarci že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih.

V novo leto so kasneje vstopili tudi v Indoneziji. V Džakarti se bo silvestrovanje še posebej vtisnilo v spomin več kot 500 parom, ki so na silvestrovo skočili v zakonski jarem. Mestne oblasti so množično poroko organizirale predvsem za revne, ki pogosto nimajo uradnih dokumentov, kot je rojstni list.

Po državi so sicer v znak spoštovanja žrtev nedavnega cunamija, ki je zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, odpovedali ognjemete, ponekod pa celotna praznovanja.

Precej miren je bil tudi začetek novega leta na Kitajskem, kjer so večja praznovanja ob začetku kitajskega novega leta, ki bo 5. februarja. Danes so silvestrovali predvsem mladi v večjih mestih, kot je Peking.

V južnokorejski prestolnici Seul pa je ob 16. uri po srednjeevropskem času ob vstopu v leto 2019 33-krat zadonel tri metre velik bronasti zvon, ki zvoni samo na silvestrovo. Število 33 sicer na Korejskem polotoku predstavlja veselje. Praznovanja v Seulu se je kljub hudemu mrazu udeležilo več deset tisoč ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen