Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti

0

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. V uradu predsednika republike bodo državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor bo obiskovalce tudi nagovoril. Pred predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Letos torej mineva 28 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov – ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Letošnja osrednja državna proslava je bila že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje po njegovih besedah ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas. Kritičen je bil tudi do vseh vrst ekstremizma.

Pred proslavo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Dejan Židan je v govoru pozval k odgovornemu in poštenemu ravnanju z državo in za njo. Zavzel se je tudi za odgovorno in državotvorno delovanje nosilcev političnih in drugih družbenih položajev. Po njegovih besedah bo oblikovanje soglasja o razvoju Slovenije odločilnega pomena za naš nadaljnji napredek.

Šarec je v petek v kongresnem centru na Brdu pri Kranju tudi pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen