Šarec za APA pohvalil avstrijsko predsedovanje EU

0

Slovenski premier Marjan Šarec je pred današnjim delovnim obiskom na Dunaju v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo APA ocenil, da je Avstrija dobro izpeljala predsedovanje EU. Izrazil je sicer nasprotovanje nadzoru na meji, kritičen pa je bil tudi zaradi avstrijskih načrtov glede otroških dodatkov.

Slovenija je med sedmimi državami EU, ki so se pritožile pri Evropski komisiji zaradi indeksacije avstrijskih otroških dodatkov. Šarec je prepričan, da bo komisija ugotovila, da to ni v skladu z evropsko zakonodajo. Poleg tega tovrstni ukrepi ne krepijo zaupanja znotraj EU, je opozoril.

Kritičen je bil tudi, ker Avstrija ohranja nadzor na meji s Slovenijo in s tem izkazuje nezaupanje do Slovenije, “kar ni dobro”. Nadzor ni potreben, ker da Slovenija izvaja maksimalne napore za varovanje schengenske meje. “Zaradi nas schengen zagotovo ne bo padel,” je poudaril.

Izpostavil je tudi razlikovanje od stališča avstrijske vlade glede globalnega dogovora o migracijah. Kot je dejal, je ta dogovor “poskus, da se probleme migracij rešuje skupaj”. Kritiziral je tudi manipulacije v zvezi s tem dogovorom, saj da zaradi tega ne bo nobenega migranta ne več ne manj. Da Avstrija in druge države zavračajo ta dogovor, je po njegovem mnenju posledica notranjepolitičnih vzrokov.

Šarec je bil kritičen tudi do EU, ker da se v “resnih kriznih situacijah ni sposobna hitro odzivati”. Da bi stvari postavili na svoje mesto, bo priložnost ob prihajajočih volitvah v Evropski parlament, je dejal.

Komentiral je tudi brexit in dejal, da se zdaj poskuša rešiti, kar se rešiti da. Na mizi ni več dobrih možnosti.

APA je izpostavila tudi, da je Šarec ta konec tedna praznoval 41. rojstni dan in da skupaj z avstrijskim kanclerjem Sebastijanom Kurzem spada med mlade voditelje evropskih držav. Njuno razmišljanje je drugačno; bolj usmerjeno v prihodnost, je dejal Šarec in tudi pohvalil delo avstrijskega kolega, s katerim se bo danes srečal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen