Resolucija ZN za obsodbo Hamasa ni dobila potrebne večine

0

Ameriška resolucija za obsodbo palestinske organizacije Hamas v četrtek na glasovanju v Generalni skupščini Združenih držav ni dobila potrebne dvotretjinske večine za potrditev. Za resolucijo je glasovalo 87 držav, med njimi skupaj z EU tudi Slovenija, proti je bilo 57 držav, 33 držav pa se je vzdržalo.

Pred glasovanjem o resoluciji je GS ZN glasovala, da je za potrditev resolucije potrebna dvotretjinska večina. To so zahtevale arabske države, ZDA pa so zahtevale, da naj bo za potrditev resolucije dovolj le navadna večina.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je pred glasovanjem dejala, da lahko GS ZN prvič v zgodovini obsodi “enega najbolj očitnih in grotesknih primerov terorizma na svetu, Hamas”.

Resolucija bi obsodila nenehne raketne napade Hamasa na Izrael in podžiganje nasilja ter ogrožanja življenj civilistov. Zahtevala bi, naj Hamas in drugi palestinski militantni dejavniki, kot je islamski džihad, takoj prenehajo s provokacijami in nasiljem. Zahtevala bi tudi, naj vse strani zaščitijo civiliste in vzpodbudila Palestince, da združijo Zahodni Breg in Gazo pod enotno palestinsko oblast.

Hamas nadzira Gazo vse od leta 2007. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen