Rekordno turistično leto: do konca leta 2018 več kot 15 milijonov turističnih prenočitev

0

V Sloveniji se bomo ob koncu leta, glede na dozdajšnje podatke, lahko veselili več kot 5,6 milijona turističnih prihodov in več kot 15,2 milijona turističnih prenočitev. Še eno rekordno turistično leto je bilo tesno povezano s kulturo, medtem pa se na Slovenski turistični organizaciji (STO) že obračajo k novi osrednji trženjski temi, gastronomiji.

Da bo turistično leto 2018 znova rekordno, je že jasno. Število prenočitev iz lanskega leta smo namreč presegli že do konca oktobra, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Krepijo se tudi prihodki iz naslova turizma, ki so v prvih devetih mesecih znašali 2,12 milijarde evrov. To je skoraj 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Počivalšek dobre rezultate pripisuje sodelovanju. “Ukrepi ministrstva in STO že dolgo niso bili tako dobro usklajeni, turistični ponudniki in destinacije že dolgo niso bili tako odzivni in kreativni pri svojem delu. Danes pa je ob meni tudi minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je neke vrste garant, da bosta najini ministrstvi delali z roko v roki za peto zvezdico slovenskega turizma,” je poudaril.

Prešiček je izpostavil kulturo kot ključni element identitete in prepoznavnosti Slovenije v tujini. Kulturni turizem predstavlja 40 odstotkov vsega turizma v Evropi in velja za najhitreje rastoči del te panoge. Na Dunaju so izračunali, da vsak evro, vložen v kulturo, v blagajno prinese dva.

“Slovenski kulturni produkti so v svetu zelo prepoznavni,” je dodal minister. Tako lahko Slovenija s kulturnimi prireditvami po njegovih besedah pritegne butične goste, ki bodo prav zaradi tovrstnih prireditev morda ostali tudi kak dan dlje.

Na gospodarskem ministrstvu bodo v 2019 po Počivalškovih besedah moči usmerili v tri ključna področja. Minister tako vztraja pri prestrukturiranju turističnih podjetij v državni lasti v skladu z aktualno strategijo rasti turizma. Dokument predvideva tri korake: najprej upravljalsko in lastniško združitev upravljanja pod streho Slovenskega državnega holdinga (SDH), nato upravljanje podjetij v smeri višje dodane vrednosti ter nazadnje privatizacijo turističnega gospodarstva.

“V glavnem se stvari odvijajo v smeri, v kateri želimo, da se, seveda pa so interesi na tem področju zelo različni,” je o doseženem dejal minister. Prepričan je sicer, da bo država s svojimi inštitucijami storila vse potrebno za dogovorjeno izvedbo, vključno s privatizacijo še pod aktualno vlado.

Počivalšek sicer vztraja pri privatizaciji, ki bo prinesla dobre lastnike z željo razvijati turizem. “Vseskozi na vseh področjih zagovarjam premišljeno privatizacijo; v korist podjetja, ki se prodaja, v koristi Slovenije in ne v korist tistega, ki prodaja. S turizmom se ne more ukvarjati vsak, ki ima pet minut časa,” je poudaril.

Minister tako dopušča različne možnosti – domače ali tuje vlagatelje, prodajo skladom in tako naprej. Glede aktualnega boja za več slovenskih hotelov pa je poudaril, da ni proti privatizaciji, zgolj proti “anarhiji pri privatizaciji”.

Drugo ključno področje je po besedah ministra 160 milijonov evrov težka kreditna shema za slovenski turizem. “Zanimanje je veliko in verjamem, da bo tudi teh 160 milijonov prispevalo k realizaciji investicij na področju, ki smo ga prav tako opredelili v strategiji, to je več tisoč novih nočitvenih kapacitet”.

Počivalšek je kot tretje ključno področje izpostavil nadaljnje spremembe zakonodaje, pri katerih bodo v ospredju poenostavitve. Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar je pojasnila, da na ministrstvu pripravljajo spremembe zakona o gostinstvu in zakona o gorskem vodenju: “Seveda vse najprej v luči kakovosti in varnosti, ki sta osnova, obenem pa z željo zagotoviti prijazno poslovno okolje.”

Direktorica STO Maja Pak na leto 2018 gleda kot na eno trženjsko najbolj intenzivnih in uspešnih let v zgodovini organizacije. Zadovoljna je tudi s pozornostjo, ki jo Sloveniji namenjajo tuji mediji, ki jo redno uvrščajo na sezname destinacij, ki jih priporočajo za obisk. Slovenija tako ni več zgolj prepoznavna, ampak je destinacija v trendu.

Letos in prihodnje leto je osrednja tematika trženja slovenskega turizma kultura, na STO pa se že ozirajo naprej, saj bo v letih 2020 in 2021 najbolj izpostavljena gastronomija. Na področju gastronomije je Slovenija letos dobila pomemben gastronomski vodnik Gault Millau in osvojila naziv evropske regije gastronomije za leto 2021.

Pakova je zadovoljna še z zeleno shemo slovenskega turizma, ki je doslej pritegnila že 80 destinacij in ponudnikov. Na podlagi slovenskega zgleda potekajo razprave o možnosti oblikovanja evropske zelene sheme, je še dodala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen