Predsednik komisije AU kritiziral države, ki niso podprle dogovora ZN o migracijah

0

Predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki Mahamat je danes na Dunaju v otvoritvenem nagovoru ob začetku Foruma EU-Afrika kritiziral države, ki so zavrnile globalni dogovor Združenih narodov o migracijah. Med njimi je tudi Avstrija, gostiteljica foruma. Vprašanje migracij nas ne sme deliti, je pozval Mahamat.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je izrazil veliko presenečenje, ker nekatere države dogovoru niso pristopile, saj ne gre za pravno obvezujoč dokument. Je pa na drugi strani pozdravil pobudo avstrijske vlade za pripravo foruma, ki poteka na Dunaju.

V minulih letih je “žal tema migracij zasenčila vse ostalo,” je še dejal bivši čadski premier in zunanji minister. Dodal je, da je sedaj treba odkrito reči, da “afriški mladini ni usojeno, da zapušča celino”. Obstajajo vzroki za begunske valove in ne bi se smeli osredinjati zgolj na posledice, je dejal. Obe celini, evropska in afriška, bi morali “odgovorno in z roko v roki delati za dobrobit našega prebivalstva”, je še poudaril Mahamat.

Na Dunaju danes potekajo uradni pogovori v okviru Foruma EU-Afrika, ki ga kot predsedujoča EU gosti Avstrija, njegovo geslo pa je Digitalizacija in Inovacije. Tema migracije ni na uradnem dnevnem redu foruma. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen