Placido Domingo se bo v Ljubljani predstavil še kot dirigent

0

Španski operni pevec Placido Domingo se vrača v Ljubljano, a tokrat v drugačni vlogi. Prihodnje leto, 17. junija, se bo prvič v Sloveniji predstavil kot dirigent, so sporočili s Festivala Ljubljana. Pod njegovo taktirko bo v Cankarjevem domu zazvenelo Verdijevo epohalno delo Rekviem, ena najlepših in največjih umetnin glasbene literature.

V solistični vlogi se bodo na koncertu predstavili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Violeta Urmana, tenorist Arturo Chacon-Cruz in basbaritonist Marko Mimica. Soliste bodo spremljali zbor in Orkester Slovenske filharmonije ter zbor Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Eden najboljših in najvplivnejših opernih pevcev v zgodovini je že več kot 50 let gost vseh najpomembnejših opernih hiš po svetu. Je dobitnik številnih častnih doktoratov in grammyjev, v svoji dolgoletni karieri pa je uprizoril kar 150 tenorskih vlog, največ med tenoristi. Najbolj je znan po tem, da je bil dolga leta član slovite zasedbe Trije tenorji, v zadnjem času pa postaja vse bolj prepoznaven tudi kot dirigent.

Slovenskemu občinstvu se je Domingo, zdaj že kot baritonist prvič predstavil januarja letos, ko je v ljubljanskih Stožicah izvedel izbor opernih arij, španskih zarzuel in crossover pesmi. Kot baritonist se je v glavni vlogi preizkusil leta 2009 v operi Simon Boccanegra v Berlinu. Od takrat je nastopil v več baritonskih vlogah Verdijevih del. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen