Ob 500-letnici Tintorettovega rojstva tudi dokumentarec

0

Konec septembra je po nekaterih dognanjih minilo 500 let od rojstva italijanskega slikarja Jacopa Robustija, poznanega kot Tintoretto. V vrsti dogodkov, ki so letos potekali v sklopu jubileja, so na Sky Arte pripravili dokumentarec o velikemu mojstru Tintoretto – Un Ribelle a Venezia (Tintoretto – Upornik v Benetkah) avtorice Melanie Mazzucco.

Stroka se še do danes ni zedinila, ali se je Tintoretto rodil leta 1518 ali 1519. Kljub temu se je nekaj večjih dogodkov, posvečenih Tintorettu, že zgodilo v letošnjem letu. Med njimi velika razstava Tintoretto 1519-2019 v beneški Doževi palači, ki je na ogled še do 6. januarja.

Pri Sky Arte so se jubileju pridružili s produkcijo dokumentarca Tintoretto – Un Ribelle a Venezia (Tintoretto – Upornik v Benetkah), ki bo premierno v izbranih italijanskih kinih v sklopu projekta Velika umetnost v kinih na ogled zgolj tri dni, danes ter še v sredo in četrtek, v distribuciji Nexo Digital. Avtorica filma je Melania Mazzucco, pri projektu pa je sodeloval tudi britanski režiser in umetnik Peter Greenaway, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gledalce bodo po Tintorettovem življenju v filmu med drugim vodili umetnostni zgodovinarji Kate Bryan, Matteo Casini, Astrid Zenkert, Agnese Chiari Moretto Wiel in Michel Hochmann ter sokuratorja beneške postavitve Tintoretto 1519-2019 Frederick Ilchman in Robert Echols.

Tintoretto se je rodil v Benetkah kot sin barvarja (il tintore), od tod njegovo ime. Umetnik, ki je vse življenje preživel v rojstnem mestu, je v prvem obdobju v sijajnih barvah slikal dramatične kompozicije z ostrimi kontrasti, nato je nekaj časa ustvarjal v bolj umirjenem slogu. V zadnjih letih sta mu pri delu pomagala sin Domenico in hčerka Marietta, imenovana la Tintoretta.

Tinotretto naj bi prve slikarije ustvaril po stenah očetove delavnice, nato se je učil v Tizianovi delavnici. Njegova slika Raja v Doževi palači v Benetkah z merami 7X22 metrov velja za eno največjih oljnih slik na svetu.

Med Tintorettovimi najpomembnejšimi deli so še dve upodobitvi Zadnje večerje (1547 in 1594), Čudež sv. Marka (1548) in poslikava notranjosti Scuole Grande di S. Rocco v Benetkah s 56 velikimi stenskimi in stropnimi slikami s svetopisemskimi motivi (1564-81).

V zgodnjem 17. stoletju, le nekaj let po umetnikovi smrti, so začeli Tintoretta postavljati ob bok Tizianu (1488-1576) in Paolu Veroneseju (1528-1588), trojica pa je obveljala za najpomembnejše predstavnike beneške umetnosti.

Sprememba okusa je pozneje pripeljala do tega, da je zanimanje za Tintorettovo delo uplahnilo, v 19. stoletju pa so ga ponovno začeli ceniti kritiki in intelektualci. Od tedaj velja za enega najpomembnejših italijanskih slikarjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen