Neodločen izid v boksarskem dvoboju letu: dva boksarska “norca” v težki kategoriji, Wilder in Fury, ostajata neporažena

0

Težko pričakovani boksarski dvoboj med Američanom Deoantayem Wilderjem in Britancem Tysonom Furyjem za naslov svetovnega prvaka v supertežki kategoriji verzije WBC v Los Angelesu se je končal s kontroverznim neodločenim izidom. S tem je 33-letni Američan obdržal šampionski pas.

Fury je dominiral v večjem delu obračuna, Wilder pa ga je dvakrat poslal na tla, kar je bilo po mnenju sodnikov dovolj za neodločen izid.

Od treh sodnikov je eden zmago s 115-111 dosodil Wilderju, eden s 114-112 Furyju, eden pa je s 113-113 zabeležil neodločen izid.

Takšen zaključek ni bil po godu številnih navijačev v dvorani Staples Centre v Los Angelesu, ki so so se s klici neodobravanja in žvižgi odzvali na napoved izida, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Z njim se ni strinjal niti 33-letni Britanec, nekdanji svetovni prvak, ki je s prestola vrgel Vladimirja Klička, in se je v ring vrnil po skoraj treh letih boja proti depresiji, ogromnem višku kilogramov in uživanju drog ter alkohola.

“Boril sem se v gosteh, dvakrat sem bil na tleh, a še vedno verjamem, da sem bil boljši,” je po dvoboju dejal Fury.

Ob zmago je bil predvsem zaradi padca v zadnji rundi, ko ga je že precej izmučeni in obupani Wilder uspel položiti s kombinacijo desnega direktnega udarca in levega krošeja.

Fury, navijačem znan kot “Gypsy King”, je po petih sekundah sodniškega odštevanja še ležal negibno na tleh. Videti je bilo, kot da je izgubil zavest, a se je nato v zadnjih sekundah na presenečenje tako rekoč vseh v dvorani, tudi Wilderja, skoraj kot uročen dvignil na noge.

“Ne vem, kako se je spravil na noge,” je po tekmi dejal Wilder. Furyjev odziv na dogodek: “Danes se niti pod razno ne bi pustil nokavtirati. Pokazal sem izjemno srce. Sem sem prišel in pustil svoje srce v ringu.”

Britanec je tako še naprej brez poraza na 28 dvobojih, a tudi brez šampionskega pasu, ki ga je osvojil leta 2015 z zmago na Klitčkom. Ta za zdaj ostaja v rokah Wilderja, ki velja za nokavt mojstra, saj je na 41 borbah 39-krat uspel predčasno zaključiti z delom.

A sinoči mu to ni uspelo kljub jasno nakazani želji že v prvi rundi, ko mu je uspelo vsaj delno zadeti glavo Furyja z močnim desni udarcem.

Britanec je nato v naslednjih rundah prevzel pobudo in s poldirektnimi udarci nadzoroval borbo. V peti je z več kombinacijami poskušal najti pot do zmage, a ni mogel mimo obrambe Američana.

Tudi v naslednjih rundah je bil bolj podjeten, v sedmi je Wilderja presenetil z desnim krošejem, Američan pa je kazal prve znake utrujenosti. Wilderju se je nato prvič vrnil v dvoboj v deveti rundi, ko mu je uspelo zadeti nasprotnika z desnim direktnim. Fury je ob tem izgubil ravnotežje, a se takoj pobral in z dvignjenimi rokami nakazal, da mu ni nič.

Sledile so minute Furyja, ki je zdaj že precej izmučenega Wilderja imel v šahu. Po 11 rundi je imel vse pod nadzorom, kar je ob zvoncu nakazal s pozdravi publiki.

A je nato sledila zadnja runda in čudežna vrnitev sprva Wilderja, ki je našel moč za eksplozivno kombinacijo udarcev, nato pa še Furyja, da se je po padcu dvignil na noge.

Wilder je za dvoboj prejel 14 milijonov dolarjev, Fury, sicer 20 kilogramov težji od tekmeca, pa deset milijonov.

Neodločen izid kliče po revanši, kar je po dvoboju nakazal tudi Wilder. “Srečen bi bil, če bi to lahko bila moja naslednja borba. Zakaj pa ne?” je dejal Američan.

“Dajmo navijačem, kar hočejo. Bil je izjemen boj in bilo bi odlično, če bi ga ponovila. Ni pomembno, kje. Sva dva najboljša borca na svetu, kar sva nocoj dokazala. Ko se pomerita dva bojevnika, je to recept za izjemno borbo,” je še dodal Wilder. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen