Nadzor v koprskem zaporu v času pobega dveh pripornikov pomanjkljiv, odgovornost tudi na pravosodni ministrici Katičevi!

8

Pripornika, ki sta v soboto pobegnila iz koprskega zapora, sta še vedno na begu. Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je že imenoval posebno komisijo, ki bo ugotavljala okoliščine pobega ter morebitno odgovornost zaposlenih, prve ugotovitve pa kažejo, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

Kot so danes sporočili iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, je bil v 15 letih delovanja Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper to prvi izvršeni pobeg. Doslej nikoli ni bilo odkritih prerezanih rešetk, ugotovljene so bile le manjše odrgnine in druge priprave na pobeg, kar pa so pravosodni policisti vedno pravočasno odkrili in pobeg preprečili.

Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra, sta iz koprskega zapora pobegnila v soboto okoli 3.30, in sicer tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. Z vrvjo iz rjuh sta se spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti in vrvi povzpela preko rezilne žice na streho tovornega vhoda. Od tam sta se s pomočjo prirejene vrvi spustila preko zunanjega zida na cesto pri tovornem vhodu. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

Oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države.

V času pobega je bilo po navedbah Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij v zavodu toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. Pravosodni policisti so ponoči nadzorovali objekt – slabo uro pred pobegom je bil opravljen obhod območja, kjer se je kasneje zgodil pobeg.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper so opravili rekonstrukcijo dogodka, po kateri so ugotovili, da sta pripornika pobeg skrbno načrtovala in natančno preverila tudi aktivnosti in postopke pravosodnih policistov v nočnem času. Prve ugotovitve kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv.

Pobegla pripornika sta v sobi pustila pisno sporočilo, v katerem sta opisala razloge za pobeg. V sporočilu sta navedla, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Republike Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji. Oba sta pripor sicer prestajala korektno.

Kot so še navedli na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, so letos v slovenskih zaporih zabeležili štiri poskuse bega iz zaprtih delov zavodov, ki so jih zaposleni uspešno preprečili. Poleg koprskega pobega pripornikov se je v letošnjem letu zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, ki je bil po razpisu tiralice priveden na nadaljnje prestajanje zaporne kazni.

Medtem so se oglasili tudi nekateri poslanci, ki krivdo za pobeg posredno očitajo tudi ministrici za pravosodje. Tako je mag. Dejan Kaloh na dan pobega, torej pred dvema dnevoma, denimo tvitnil: “A ni pravosodna ministrica že večkrat obljubila, kako bo prioritetno (!) poskrbela za več pravosodnih policistov? No, dokler čakamo, iz slovenskih zaporov medtem bežijo celo taki, ki jih iščejo z mednarodnimi tiralicami!  (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. Tone pravi

  Katičeva bo sedaj seveda mencala in se delala neumno ter odgovornost valila na druge. Nesposobna kot ministrica je bila že na obrambi, tako bo sedaj tudi na pravosodju. To že dokazuje na veliko.

 2. Danilo pravi

  Prvič se je zgodilo, da je lopov prerezal rešetke? Mislim, kakšen debil je tale Podržaj, skupaj s Katičevo sta oba zrela za odstop!

 3. raft pravi

  Tone pravi Pred 22 ur
  Katičeva bo sedaj seveda mencala in se delala neumno ter odgovornost valila na druge. Nesposobna kot ministrica je bila že na obrambi, tako bo sedaj tudi na pravosodju. To že dokazuje na veliko
  ————————
  Me pa zanima, po kaj hodi tale Katička skupaj s tistim uvoznikom šiptarjev v Beograd?

 4. re gornjim pravi

  Kvasite neumnosti! Katička naj bo odgovorna za to, da sta lopova prerezala rešetke? Da ni za to odgovoren še Juncker? Ker pa je iz “nasprotnega političnega tabora” jo ovčice takoj popljuvate!

  1. cmerko pravi

   A ni uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pod njenim ministrstvom? A ta baba res ne bo nikoli za nič kriva?

   1. bruh pravi

    a še ne veš, da se kućanovih smrdečih levičarskih državnih NESPOSOBNIH in nestrpnih kadrov ne kri tizira? le oblizuje…

 5. raft pravi

  Repetaš, baba je nevarna. Nevarna je celo slovenskim levičarjem.

 6. Narim pravi

  Mi.lan je kriv.
  Al pa Štefka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen