Leto 2019: Ob 500-letnici smrti Leonarda da Vincija številne razstave po Evropi

0

V letu 2019 bodo 500. obletnico smrti italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija številni muzeji po Evropi obeležili z razstavami. V Italiji se bodo prireditve in razstave vrstile skozi vse leto, pestro dogajanje napovedujejo tudi v francoskem Amboisu, kjer je umetnik preživel zadnja leta življenja.

V Italiji so praznovanje uvedli že oktobra z razstavo v galeriji Uffizi

V Italiji se bodo po pisanju spletnega portala italy.org prireditve vrstile skozi vse leto. V galeriji Uffizi so sicer že konec oktobra odprli razstavo Voda kot mikroskop narave – Leicesterski kodeks Leonarda da Vincija. V središču postavitve je znameniti Leonardov Leicesterski kodeks, ki so ga ob tej priložnosti v Italijo vrnili po 20 letih. Znameniti kodeks sestavlja 72 strani, ki jih je umetnik popisal v zanj značilni zrcalni pisavi, vezan je v rdeče usnje. V njem je tudi 360 diagramov in risb, ki se navezujejo na Da Vincijeve eksperimente na področju hidravlike, geologije, paleontologije, mehanike in astronomije, pa tudi risbe za tedaj nepredstavljive inovacije, kot sta podmornica ali potapljaška maska.

Kodeks je za razstavo posodil soustanovitelj Microsofta Bill Gates. Trenutno velja za drugo najdražjo knjigo, Gates ga je na dražbi avkcijske hiše Christie’s v New Yorku novembra 1994 kupil za dobrih 30 milijonov dolarjev. Pred tem je bil v lasti ameriškega poslovneža Armanda Hammerja (1898-1990) – zato je bil poznan tudi pod imenom Kodeks Hammer – in pozneje njegovih dedičev. Sicer pa je Leicesterski kodeks poimenovan po Thomasu Cokeu, poznejšem grofu Leicesterskem, ki ga je kupil leta 1719. Razstava bo odprta do 20. januarja. Poleti bo znameniti Leicesterski kodeks skupaj z Da Vincijevima kodeksoma Forster in Arundel na ogled v Britanski knjižnici v Londonu.

Devetmesečno obeleževanje Da Vincijevega ustvarjalnega in znanstvenega duha bodo sicer uvedli na milanskem Gradu Sforzesco 2. maja, točno na 500. obletnico umetnikove smrti. Dogodek bo zaznamovalo ponovno odprtje restavrirane umetnikove monokromne poslikave v grajski dvorani Sala delle Asse.

V Grad Sforzesco pa bodo pripravili še dve Leonardu posvečeni razstavi. Prva bo multimedijska postavitev Leonardov Milano, na kateri si bo mogoče ogledati, kakšno je bilo mesto za časa življenja velikega italijanskega umetnika. Druga bo vezana na že omenjeno dvorano Sala delle Asse, na njej pa bodo na ogled izbrane Leonardove originalne risbe ter dela njegovih učencev.

V Muzeju Leonardiano v umetnikovem rojstnem Vinciju v Toskani bo med aprilom in junijem na ogled razstava, ki bo da Vincijevo delo povezala s tamkajšnjo pokrajino. Med drugim bo mogoče videti najzgodnejšo ohranjeno Leonardovo risbo, ki si jo bodo izposodili iz galerije Uffizi. Risba, na kateri je narisal hribovje Montalbano, je iz leta 1473, ko je bilo umetniku 21 let in velja za najzgodnejši primer risbe krajine v Evropi.

Razstava Svet Leonarda Da Vincija, ki je daleč največja potujoča razstava o Leonardu in na kateri si je med drugim mogoče ogledati rekonstrukcije nekaterih Leonardovih strojev, pa je še do 31. decembra na ogled v Milanu.

Z razstavami so pohiteli tudi ponekod drugod po Evropi

Prav tako oktobra so po pisanju spletnega portala theartnewspaper.com v Muzeju Teylers v Haarlemu na Nizozemskem odprli razstavo, posvečeno Da Vinciju. Po besedah kuratorja v muzeju Michiela Plompa so se odločili jubilej obeležiti nekoliko bolj zgodaj, saj so, ob poplavi prošenj za izposojo Da Vincijevih del v letu 2019, tako lažje prišli do umetnikovih del. Polovico od 30 risb so si izposodili iz Britanske kraljeve zbirke, preostale iz pomembnih umetnostnih inštitucij v Parizu, Budimpešti in na Dunaju. Na razstavi, ki bo na ogled še do 6. januarja, je poudarek na Da Vincijevih fiziognomičnih študijah.

Najobsežnejšo razstavo pa bodo jeseni 2019 odprli v pariškem muzeju Louvre. Po besedah direktorja muzeja Jean-Luca Martineza je njihov cilj zbrati največje število Leonardovih del. Danes je sicer vsega skupaj ohranjenih 15 slik, ki so nesporno Da Vincijevo delo, Louvre pa ima poleg znamenite Mona Lize v svoji zbirki še štiri, tudi Sv. Janeza Krstnika ter Sv. Ano z Madono in detetom – naštete tri je umetnik prinesel s seboj v Francijo, ko je zapustil Italijo.

Veliko obiskovalcev v letu 2019 pričakujejo tudi v graščini Cloux pri Amboisu, kjer je umetnik preživel zadnja leta svojega življenja. Od 1. junija do 2. septembra bo v dvorcu tudi na ogled razstava, v središču katere bo tapiserija z upodobitvijo Zadnje večerje iz leta 1533, ki so jo izdelali za francoskega kralja Franca I. Izposodili si jo bodo iz Vatikanskih muzejev.

Z renesančnim umetnikom smo se lahko v preteklosti že nekoliko seznanili. Leta 2013 je na Gospodarskem razstavišču gostovala potujoča razstava Da Vinci – Genij, leta 1999 pa je bila v Narodnem muzeju razstava Leonardo da Vinci kot znanstvenik, izumitelj, umetnik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen