Leljaku že na letališču v Sydneyju prepovedali vstop v Avstralijo, ga pet ur zasliševali, nato pa ga napotili na prvi možni let za Evropo

12

Novoizvoljenem županu občine Radenci Romanu Leljaku so prepovedali vstop v Avstralijo, in sicer že na letališču v Sydneyju, poročajo mediji v BiH in na Hrvaškem. Leljak je nameraval kot gost hrvaških izseljencev v Avstraliji predstaviti svojo knjigo in film Mit o Jasenovcu, s katerim zanika ustaške zločine med drugo svetovno vojno.

Varnostne službe na sydneyjskem letališču so pridržale Leljaka in ga več kot pet ur zasliševale, nato pa so mu prepovedali vstop v Avstralijo, je danes poročala televizija Republike srbske. Leljak je nameraval v štirih avstralskih mestih predstaviti svoje videnje dogodkov v ustaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac. Večina uglednih zgodovinarjev ima Leljakova stališča za revizionistična, ki povzdigujejo ustaštvo.

Leljak je za enega od hrvaških skrajno desnih spletnih portalov kamenjar.hr potrdil, da je bil zadržan v Avstraliji ter da se bo vrnil domov s prvim možnim letom. Portal kot “škandalozno” navaja, da je imel Leljak slovenski potni list in uradni avstralski vizum, vendar pa da ni uspel vstopiti v Avstralijo zaradi “lažnih obtožb levičarskih portalov”, ki naj bi prišle iz Hrvaške.

Leljak na Facebooku pojasnjuje: vstop v Avstralijo so mi preprečili na podlagi članka iz Dela!

“Umazana šala. Mnogi so vedeli, da grem v Sydney. Nekomu sem res šel v nos in je na letališče v Sydney, mejni policiji, poslal po meilu članek časopisa Delo “Ali bo moral Roman Leljak za tri leta v zapor?” Članek je iz 2016 leta. V anonimnem meilu, v slabem prevodu, se je še vprašal: Ali oseba, ki bo moral tri leta v zapor lahko dobi vizo. Seveda v samem predmetnem članku ne piše, da bi moral v zapor, naslovljen je senzacionalno , da bi se bolje prodajal. Dodal je še povezavo na Planet tv, ko omenjajo, da smo v Radečah nezakonito odkrili bunker v katerem so bili likvidirani po drugi vojni. Na žalost je anonimni dopis pri Avstralcih bil dovolj. Mojo vizo, odobreno julija 2018, so preklicali 06.12.2018. Napotili so me, da v Evropi, v njihovi ambasadi, rešim zadevo. S sabo nisem imel instrumentov, da bi dokazal, da nisem v kazenskem postopku. Še hujše zadeve sem doživljal. Gremo naprej. Kolega iz Hrvaške Vukić je vstopil v Avstralijo in predstavlja svojo knjigo. Ne gre za vsebino filma. Moj film uspešno vrtijo in danes je v Canberri dvorana bila nabito polna. Film je v Avstraliji dobil še večjo reklamo.”

Avstralske oblasti so že pred tem odpovedale vizum tudi skrajno desnemu televizijskemu voditelju Velimirju Bujancu ter hrvaškemu režiserju Jakovu Sedlarju.

Kot danes poroča hrvaški novičarski portal index.hr, sta Bujanec in Sedlar nameravala v Avstraliji predstaviti “najnovejši hujskaški Sedlarjev izdelek”, dokumentarni film o “sto letih srbskega terorja na Hrvaškem”.

Leljak je v preteklih letih postal zelo priljubljen na hrvaški desnici, ki je navdušena nad dvomljivimi “razkritji” slovenskega publicista, ki je sicer prestal zaporno kazen zaradi prevare, je še zapisal index.hr.

Leljakova knjiga in film o Jasenovcu predstavljata niz problematičnih tez in zavračata znanstvene raziskave o tem koncentracijskem taborišču med drugo svetovno vojno, ki so ga vodili pronacistični ustaši.

Leljak med drugim navaja, da je v Jasenovcu med drugo svetovno vojno umrlo 1654 oseb, čeprav je v spominskem centru v Jasenovcu dokumentirana smrt več kot 83.000 oseb, večinoma Srbov, Romov in Judov.

Št. komentarjev: 12
 1. pubec pravi

  Zanimivo- v Avstraliji poznajo “publicista in poštenjaka”?

 2. Franjo pravi

  Večji problem je, da ga bodo spustili nazaj v Slovenijo tega sovražnega “zgodovinarja”!

 3. raft pravi

  Pubec pravi Pred 2 uri
  Zanimivo- v Avstraliji poznajo “publicista in poštenjaka”?
  —————————-
  SOVA je prenehala s štrajkom.

 4. P. Starič pravi

  Tone pravi:

  Ko sem si šel med vojno, leta 1943 zdravil TBC v ljubljanski bolnišnici, so na naš oddelek hodili na obisk bolniki s psihiatrije. Eden od njih mi je povedal, da so ga kot slovenskega prostovoljca ob napadi sil Osi zajeli hrvaški ustaši. Med drugim so ga kar nekajkrat prignali pred strelski vod, da ga bodo ustrelili, potem pa spet nazaj.

  Nemški oficir W. Hoettl piše v svojih spominih, da si nemški oficirji zaman prizadevajo, da bi naučili ustaše civiliziranega vojskovanja. Ti so pravoslavne pope včasih kar žive dajali iz kože…

  Po bombardiranju Dresdna je nemški propagandni minister J. Goebbels napihnil število žrtev na okoli 100.000. Po vojni velja, da jih je bilo 35.000.

  Težko je verjeti nezanesljivim virom, vendar po drugih virih velja, da so ustaši pobili v Jasenovcu precej več žrtev kot navaja Leljak.

  Tone

  1. jankec pravi

   Ti si pa danes star že blizu stotke in tvoja nakladanja so precej zmedena.

 5. raft pravi

  Franjo pravi Pred 23 ur
  Večji problem je, da ga bodo spustili nazaj v Slovenijo tega sovražnega “zgodovinarja”
  ——————————-
  Ne vem, kje vi v temu, da pride v Slovenijo vidite problem? Vprašajte se, zakaj nobena oblast do sedaj ni ukrepala in pozaprla medvojne in povojne zločinske rdeče golazni.

 6. Narim pravi

  Še je pravica na svet.

 7. haapy yack pravi

  hoj
  Nemci so vse zapisval v tripleksu. Treba je iti v Avstrijo in Nemčijo in začet brskat po arhivih.
  Nemci so ziher ustaše naučil pravilnega štetja. Izgleda pa, da ne znajo do sto štet niti eni niti drugi.
  boditevcvetju

 8. Dada pravi

  Župan Radencov…. hahahahahahaha…. kolk pa je folk neumen… naj ga ima tega goljufa in bedaka, da jim še občina na kant spravi…

 9. raft pravi

  Dada pravi Pred 10 ur
  Župan Radencov…. hahahahahahaha…. kolk pa je folk neumen… naj ga ima tega goljufa in bedaka, da jim še občina na kant spravi…
  ————————-
  Kaj pa Ljubljana, Maribor, Velenje………………,kjer županujejo Slovencem ( po Marxu ) rasne smeti?

  1. jankec pravi

   Ti si najbrž iz “najlepšega mesta na zahodnem Balkanu” in imaš bogate izkušnje z goljufom.Ko se pa pogledaš v ogledalo vidiš velikega bedaka.

 10. raft pravi

  Jankec pravi Pred 21 ur
  Ti si najbrž iz “najlepšega mesta na zahodnem Balkanu” in imaš bogate izkušnje z goljufom.Ko se pa pogledaš v ogledalo vidiš velikega bedaka.
  ———————
  Jovane, ti bom povedal, kje si doma, da jim boš lahko tam dol povedal. Slovenija je srednje velika
  srednjeevropska država. Dolžina meje je 1382 km od tega 48 km morske. Poleg avstrije, Francije, Italije, Lihtenštajna, Monaka in Švice je tudi v skupini alpskih držav. Nobl a ne?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen