Izvoljena s 517 glasovi podpore: Po 18 letih ere Angele Merkel se je na vrh CDU zavihtela Annegret Kramp-Karrenbauer!

7

Dosedanja generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je bila s 517 glasovi podpore izvoljena za novo predsednico stranke. Na tem mestu bo po 18 letih nasledila kanclerko Angelo Merkel.

“Zahvaljujem se vam za zaupanje,” je ob objavi rezultatov dejala novopečena predsednica.

Stranko je pozvala, naj po pravičnem volilnem boju za vodjo stranke ohrani ta zagon. “Ne sme se končati, ta zagon je treba ohraniti in nas mora zavezati (…) da z vsemi, ki nosijo odgovornost, ohranimo in oblikujemo ljudsko stranko sredine,” je dodala v kratkem nagovoru.

Pri tem je prosila protikandidata Friedricha Merza in Jensa Spahna, da bi v prihodnje sodelovali in skupaj oblikovali stranko.

Oba protikandidata sta ji že čestitala in ji izrekla iskreno podporo. Glede na posnetke je svojo naslednico objela in ji čestitala tudi Merklova.

Medtem ko se zdravstveni minister Spahn sedaj poteguje za članstvo v predsedstvu stranke, je Merz to možnost zavrnil in svojim podpornikom svetoval, naj podprejo Spahna.

Čestitke dežujejo tudi iz drugih nemških strank. Predsednica socialdemokratov (SPD) Andrea Nahles je Kramp-Karrenbauerjevi ponudila uspešno sodelovanje v veliko koaliciji in ji zaželela uspeh. “Vstopate v velike čevlje,” je dodala in opozorila, da je pred njimi sedaj reševanje problemov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja sestrske krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je novi predsednici preko Twitterja zaželel veliko uspeha in dobro medstrankarsko sodelovanje.

Posarki so čestitali tudi liberalci (FDP) in Zeleni. Oboji so dodali, da se že veselijo pravičnega političnega boja.

Kramp-Karrenbauerjeva je v drugem krogu glasovanja prejela 517 glasov od 999 oddanih. V drugem krogu se je spopadla z Merzem, ki je prejel 482 glasov. V prvem krogu je 999 delegatov Kramp-Karrenbauerjevi namenilo 450 glasov, Merz jih je prejel 392, Spahn pa 157. (sta)

Št. komentarjev: 7
 1. linke pravi

  eno jalovo kravo ,je zamenjala druga

  1. re gornjemu pravi

   Ti je obljubila, da ti bo povrgla potomca, da jo tako imenuješ?

 2. linke pravi

  a je ta nova tudi učenka ,bivše “strasi” ?

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Se Bilderbergi s stem strinjajo. Kmalu bomo videli, če se.
  boditevcvetju

 4. Milč pravi

  Ta CDU tudi vodi bivša vzhodna Nemčija, tako kot v Sloveniji Jugoslovenaci.

 5. bruh pravi

  upajmo le, da ne bodo čez kakšno desetletje nemci bolj sovražili in se sramovali merklice kot hitlerja…..ajd…stasipress

 6. bruh pravi

  je katoličanska z razliko od merklice, ima 3 otroke z razliko od sterilne….ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen