Generalna skupščina ZN danes o posebnem dogovoru o beguncih

0

Generalna skupščina ZN bo danes neodvisno od nedavno v Marakešu sprejetega dogovora o migracijah glasovala o posebnem dogovoru o beguncih. Dokument na 21 straneh, ki pravno ni zavezujoč, med drugim temelji na Ženevski konvenciji o beguncih iz leta 1951.

Dogovor ne vsebuje določil o tem, koliko beguncev naj bi sprejela posamezna država, med drugim pa govori o pomoči pri zagotavljanju potrebne infrastrukture v državah, kamor se zateče posebej veliko beguncev.

Glasovanje je predvideno med 16. in 18. uro po srednjeevropskem času, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa.

V maroškem Marakešu so sicer 10. decembra sprejeli globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Gre za prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij.

Več držav, med njimi tudi nekatere evropske, k sporazumu ni pristopilo, ker menijo, da dogovor izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Medtem ko sta slovensko državno vodstvo in vladajoča koalicija globalni dogovor podprla, so desno usmerjene stranke proti. Opozicijska SDS je zahtevala razpis posvetovalnega referenduma o dogovoru, ki pa ga je odbor DZ za zunanjo politiko zavrnil.

Kot je zatrdila vlada, dogovor poudarja suvereno pravico držav, da določajo lastno nacionalno migracijsko politiko, pogoje za vstop, prebivanje in delo ter da v okviru svoje suverene jurisdikcije ločujejo med legalnimi in nelegalnimi migracijskimi statusi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen