Država z davkoplačevalskim denarjem v senci Boruta Jamnika v nakup Istrabenz Turizma? Omenja se kar 80 milijonov evrov!

5

Finančno ministrstvo ne zanika pogovorov o državnem financiranju nakupa Istrabenzovih hotelov 

Poročali smo že o nameravanem skupnem sestanku finančnega ministra Andreja Bertonclja, predsednika uprave Modre zavarovalnice Boruta Jamnika, člana uprave družbe Sava Mateja Narata in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška na temo  prodaje šestih Istrabenzovih hotelov z državnim financiranjem. Kot je znano, gre za vprašanje, kdo bo obvladoval pomemben del slovenskega turizma, pri čemer se omenja načrt, po katerem bi nakup Istrabenzovih hotelov izvedli z izdatnim državnim  financiranjem preko Kada. In to potem, ko je država že reševala propadli Istrabenz z odkupom slabih terjatev.

V ozadju tega naj bi bila zahteva določenih krogov, ki se želijo polastiti Istrabenzovih hotelov z denarjem davkoplačevalcev. Po nekaterih informacijah naj bi ta denar država zagotovila preko državnega KAD-a, pri tem se omenja kar 80 milijonov evrov. Na finančnem ministrstvu so sestanek “v takšni sestavi” zanikali, niso pa zanikali, da potekajo “različni delovni pogovori” o izvedbi Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. Strategija določa, da Slovenski državni holding koncept vizije razvoja, modela za prestrukturiranje ter načrtovane aktivnosti predpiše v letnem načrtu upravljanja naložb. Nadzorni svet SDH je 29.11.2018 podal soglasje k Letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb države za leto 2019, v katerem pa ni vključenih elementov iz Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma, zato vlada o tej temi še ni odločala.  Vendar, kot poudarjajo na Finančnem ministrstvu, lahko SDH letni načrt upravljanja kadarkoli dopolni – tudi z vidika strategije turizma –  in ga posreduje v soglasje vladi. Na osnovi tega je moč sklepati, da v ozadju vsekakor poteka intenzivno lobiranje in da vlada v bistvu čaka na to, da  SDH naknadno predlaga dopolnitve načrta upravljanja naložb s predlogom, ki se nanaša na naložbe v turizem. V igri za nakup omenjenih hotelov so poleg Kapitalske družbe, Modre zavarovalnice in Save, ki nastopajo skupaj, še ameriški finančni sklad Bain Capital, srbski poslovnež Miodrag Kostić in tudi SDH.

Naročeni medijski umori neposlušnih politikov?

V ozadju bitke za Istrabenzove hotele poteka tudi oster medijski boj, katerega vodijo predvidljivi “the usual suspects” pod taktirko Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre Jamnikom, ki naj bi prek Bachtiarja Djalila, predsednika uprave Kapitalske družbe, imel pod svojim vplivom tudi Kad. V tej igri prednjači državni spletni portal Siol, za katerega o temah, ki so tako ali drugače v interesu Jamnikovih poslovnih ambicij, vedno pišeta novinarja Vesna Vuković in Primož Cirman. Zanimivo je, da gre Siol v svoji uredniški politiki tako daleč, da napada celo predstavnike države v državnih firmah, npr. Lidio Glavino, predsednico uprave SDH, ki je tudi predsednica Telekoma Slovenije, torej lastnika TS Medie, za katero Vuković in Cirman pišeta. To samo potrjuje, kako močni interesi so v igri, ko gre za državni denar.

Jasno je, da Jamnik skupaj s Kadom in Savo, ki je bila v preteklosti že večkrat tik pred stečajem, ni sposoben zbrati tako visoke vsote denarja. To je tudi razlog silovitih pritiskov na vladne predstavnike, ki naj bi poskrbeli za izdatno financiranje njegovih turističnih projektov. Zato bo v prihodnje ključno vprašanje, ali bo lobističnim pritiskom, skritim za že znano floskulo o “nacionalnem interesu” – tokrat turističnih – podlegel finančni minister Andrej Bertoncelj. Pomembno besedo pri tem bo imel tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je doslej bil bolj ali manj imun pred medijskimi in lobističnimi pritiski. Z gotovostjo pa lahko napovemo, da bo, če bo predolgo ohranjal nevtralno držo, v kratkem na siol.net doživel posebno medijsko obravnavo. Torej iz novičarskega portala firme, ki je v lasti države, katere minister je. Kaj takšnega je mogoče samo v Sloveniji, kjer lobistični krogi brezsramno obvladujejo vse pore državnega premoženja, vključno z državnimi mediji, ki jih izkoriščajo za napadanje tistih državnih funkcionarjev, ki se jim nočejo podrediti.

Št. komentarjev: 5
 1. aco pravi

  Zadnjih 10 let slišim za tega Jamnika, pa vedno je zraven pri nekih paradržavnih mutnih zgodbah. Očitno mu je boter sam murgleski palček, da je pred organi pregona povsem nedotakljiv…

 2. Jernej pravi

  Škodljivci so se samo zarotirali, zato se plenjenje nadaljuje z nezmanjšano hitrostjo. Nekoč bo te gospode nekdo vprašal, kam vse so šli milijoni slovenskih davkoplačevalcev!

 3. bruh pravi

  kaj je čudnega?…..resnićno?..saj vse legalizirane post-komunistične(državne) rdeče mafije delujejo enako….v belorusiji, kot v azerbaiđanu, v črni gori kot v moldaviji….ajd…. edina posebnost te naše kučanove post-komunistične (državne) rdeče mafije je ta, da je edina, ki LEGALNO deluje znotraj EUrope……in potem se sprašujemo zakaj je EU tako vkrizi odkar je dovolila tem smrdečim mafijskih udbaškim rdečim nestrpnim in ZLOČINSKIM jugopra scem in jugosvi njam vstop….ajd….

 4. bruh pravi

  ravnokar je ta smrdeća kučanova rdeča mafija zasedla tudi bližni KP…..ajd….banda 571 seveda to pozdravlja….ajd…

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Ovce nikoli ničesar ne sprašujejo.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen