Dr. Anže Logar izpostavil tri izjemne škodljivce pri zapravljanju državnega denarja: Cerar, Židan in Erjavec so odgovorni za prepozno in prenizko prodajo NLB!

4

Iz naslova dveh političnih odločitev v zvezi s prodajo NLB so Cerar, Židan in Erjavec davkoplačevalcem vzeli 400 milijonov evrov.

Na današnji izredni seji poslanke in poslanci razpravljajo o priporočilu v zvezi z odgovornostjo vlade Mira Cerarja kot skupščine SDH, ki so jo sestavljale politične stranke SMC, SD in DeSUS, za škodo, ki je slovenskim davkoplačevalcem nastala zaradi zamud od decembra 2016 do novembra 2018 pri prodaji večinskega deleža v NLB. Priporočilo so pripravili v poslanski skupini SNS, podpise pod zahtevo pa so prispevali tudi poslanke in poslanci SDS. V nadaljevanju objavljamo predstavitev priporočila, ki jo je podal dr. Anže Logar.

DR. ANŽE LOGAR: NLB je prodana, NLB večinsko ni več slovenska pa časopisi še vedno izhajajo, internet še vedno dela, življenje nemoteno teče naprej, kar je neverjetno, glede na to, kaj smo slišali večkrat v tej državi, ne nazadnje tudi v tem parlamentu. Po vsej kolobociji s prodajo državne lastnine in predvsem NLB bi človek mislil, da se bo po prodaji NLB v Sloveniji zgodil vesoljni potop pa se ni – nič protestov, nobenih izgredov, nič protestnih sestopov z nadkoalicijske funkcije. Razumljivo, prodaja se je izvršila pod levo, skrajno levo vlado. Predstavljajte si reakcijo v primeru, da bi do te prodaje prišlo pod vlado Janeza Janše. Danes bi imeli tu Pariz pa bi bila NLB prodana za primerno ceno ne pa pod ceno.

V banko smo davkoplačevalci v zadnjih 25 letih zmetali 4 milijarde evrov. Prodali smo jo za 600 milijonov evrov. Kdo je kriv za to? V to banko smo pred petimi leti zmetali 1 milijardo in pol pa smo jo prodali za dva in pol krat manj, kot smo dali samo za sanacijo slabih naložb na tej banki. Da malce ponazorim s primerom iz vsakdanjega življenja, ki bo davkoplačevalcem bolj razumljiv. Predstavljajte si, da imate avto, ki mu je zaribal motor. Peljete ga na servis, to vas stane 1.500 evrov, potem pa ga čez nekaj mesecev prodate za 600 evrov. Kdo izmed vas bi to naredil? Mislim, da nihče.

Kdo je to naredil s stotisočkrat višjimi zneski, kdo? Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan! Dvakrat. Prvič leta 2015, ko ste tukaj v državnem zboru sprejeli strategijo upravljanja z naložbami in predvideli razpršeno lastništvo. Mi smo na to že takrat opozorili, naj vam samo citiram besede poslanca mag. Marka Pogačnika ob predstavitvi, s katerim je pospremil sprejem te strategije, ki je bila podlaga za prodajo NLB. Dejal je, citiram: »Največje razočaranje v samem dokumentu je vsekakor razpršeno lastništvo. Za razpršenim lastništvom sta vlada Mira Cerarja in koalicija SMC, SD in DeSUS dokazali, da želita imeti moč in vpliv v podjetjih še naprej, nenazadnje pa razpršeno lastništvo pomeni tudi bistveno manjše kupnine za slovenski državni proračun.« Opozarjali smo vas pa niste prisluhnili. Samo zato, ker ste na vsak način želeli v NLB razpršeno lastništvo, je bila cena, ki smo jo iztržili za NLB, 25 % nižja. Samo zato, da bi z banko lahko še potem upravljali, so vas torej Cerar, Erjavec in Židan prikrajšali za 250 milijon evrov ali 125 evrov na posameznika, ker ti trije niso banke prodali v prvem poizkusu, ko so bile cene bank na trgu 20 % višje kot v času prodaje, ste izgubili še dodatnih 20 % vrednosti. Torej, iz naslova teh dveh političnih odločitev so vam Cerar, Erjavec in Židan vzeli približno 400 milijonov evrov ali 200 evrov na vsakega izmed nas.

Ali so odgovarjali? Eden je zunanji minister, eden obrambni minister, oba državotvorna resorja, tretji pa je predsednik hiše demokracije.

Drage davkoplačevalke in davkoplačevalci, ali boste dopustili iz leta v leto, iz garniture v garnituro – no, saj je skoz ena in ista garnitura – da se nekaznovano z lopato meče državni denar v ogenj? Predlagatelji te seje menimo, da tega ne smemo narediti, zato smo tudi predlagali, da bi morali pristojni organi v tem primeru raziskati politično in odškodninsko odgovornost omenjenih treh, ki so omogočili, da smo NLB za bistveno premajhno ceno prodali tujim lastnikom.

Št. komentarjev: 4
 1. raft pravi

  Melhijarja scat tišči.

 2. jankec pravi

  Nekaj dni nazaj sem slišal, na “Hanzi radio I”,kako je Han branil svoje tovariše,češ NLB bi lahko prodal Janša in sicer že pred 10 let,ko je bil predsednik vlade.A si predstavljate norenje komunajzarjev in njihovih hlapcev,če bi se to zgodilo?Po mojem Janše že dolgo ne bi bilo več.

 3. raft pravi

  Jankec pravi Pred 12 minut
  Nekaj dni nazaj sem slišal, na “Hanzi radio I”,kako je Han branil svoje tovariše,češ NLB bi lahko prodal Janša in sicer že pred 10 let,ko je bil predsednik vlade.A si predstavljate norenje komunajzarjev in njihovih hlapcev,če bi se to zgodilo?Po mojem Janše že dolgo ne bi bilo več.
  ————————–
  Ne si ne. Si pa predstavljam kako bo, ko bo rdeča go-lazen bingljala s kandelabrov.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Lohk si prepriča, da bo edin pršut visel s kandelabrov.
  celjskemesninipres
  boditevcvtju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen