Blišč in beda kobalta v pametnih telefonih in avtomobilih po svetu

0

Kobalt in druge kovine iz DR Kongo je moč najti v pametnih telefonih in električnih avtomobilih po vsem svetu. 60 odstotkov svetovne proizvodnje kobalta prihaja prav iz DR Kongo. A rudarji iz province Katanga kljub temu živijo v skrajni revščini in pri delu tvegajo lastna življenja.

Kobalt, ki velja za redko kovino, se uporablja pri izdelavi litijevih baterij za pametne telefone, prenosne računalnike in električne avtomobile. Zaradi velikega povpraševanja se je cena kobalta v zadnjih dveh letih potrojila. A rudarji v rudnikih province Katanga, v katerih delajo tako moški kot ženske in otroci in so izpostavljenih različnih strupom, nimajo veliko od tega, na spletni strani piše Deutsche Welle.

Največje rudarsko podjetje v DR Kongo je Gecamines. Sedež podjetja je v Lubumbashiju, drugem največjem mestu države. Mesto leži na t.i. bakrenem pasu. Vsako leto tukaj pridelajo 5000 ton kobalta.

Podjetje je bilo nekoč največji delodajalec v provinci Katanga. Več kot 33.000 ljudi je dejalo zanj, številni v manjšem mestu Kipushi na jugovzhodu DR Kongo. Regija je bila nekoč hrbtenica gospodarstva DR Kongo. Še danes tukaj izkopavajo zlato, baker, cink in kobalt. V kamninah je pogosto mogoče najti še radioaktiven uran, ki so mu delavci brez ustrezne zaščite izpostavljeni vsak dan.

Gecamines, ki so ga v preteklosti različne vlade izrabljale za lastne potrebe, je sedaj v rokah tujih koncernov in je mestu Kipushi po več desetletjih rudarjenja že pred časom obrnil hrbet.

“Bilo je mesto s hišami, vse so bile last Gecaminesa, s šolami, bolnišnicami, športnimi dvoranami. Sploh nisem vedel, da je šola plačljiva. Moj oče je dobil vse zastonj, tudi toaletni papir,” se svojega otroštva spominja sedaj aktivist in podjetnik Alain Mwambenu.

V bližini mesta je videti umetno puščavo. Vse do 90. let minulega stoletja je bil tukaj rudnik. Več deset let po njegovem zaprtju sta zdaj tukaj samo še zastrupljena zemlja in voda. Zdravniki poročajo o številnih deformacijah pri novorojenčkih, kot so zajčja ustnica in podvito stopalo.

V bolnišnici Charles Lwanga v Kipushiju so samo marca zabeležili tri primere anencefalije, ko se pri plodu ne razvijejo možgani in novorojenčki praviloma umrejo takoj po porodu. “Nekaj ni v redu, a nimamo denarja, da bi lahko raziskali, kaj,” je za Deutsche Welle dejal eden od tamkajšnjih ginekologov.

So pa na univerzi Lubumbashi ustanovili interdisciplinarno raziskovalno skupino, ki skupaj z belgijsko univerzo Leuven raziskuje povezavo med izkoriščanjem kobalta ter posledicami za zdravje. “Ljudem morajo pojasniti, kaj se je tukaj zgodilo. Zbolevamo zaradi strupenih snovi,” je dejal član raziskovalne skupine Tony Kayembe.

“Našo vodo komajda še uporabljamo. Na naših rokam nam pušča čuden sloj. Če perilo operemo s to vodo, razpade. Tudi krompir, ki ga zalivamo s to vodo, ima zelo čuden okus,” pravi ena od prebivalk. Številni v strupeni reki še vedno iščejo kobalt in druge kovine, kar je njihov edini vir zaslužka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen