ZDA pozvale Kosovo k odpravi carin na blago iz Srbije in BiH

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v ponedeljek v State Departmentu sprejel predsednika Kosova Hashima Thacija in mu ponovno izrazil trdno podporo ZDA suverenosti in neodvisnosti Kosova, ki bo povsem vpeto v mednarodno skupnost. Pozval pa ga je k odpravi carin na blago iz Srbije in BiH, ki jih je nedavno uvedla Priština.

Pompeo je Thaciju in ostalim državljanom Kosova čestital za velik napredek v desetletju od razglasitve neodvisnosti in poudaril pomen vladavine prava za trdno gospodarsko rast, ki bo zagotovila prihodnje uspehe Kosova.

Kosovo je Pompeo pozval, naj zagrabi priložnost za zgodovinsko celovito normalizacijo odnosov s Srbijo v procesu dialoga pod pokroviteljstvom EU. Pozval ga je tudi k odpravi carin na uvoz blaga iz Srbije in Bosne in Hercegovine ter k sodelovanju s Srbijo za izogibanje provokacijam in zmanjšanje napetosti.

Normalizacija odnosov s Srbijo je edina pot do bodoče priključitve zahodni skupnosti narodov za obe državi, je dodal. ZDA so pri doseganju trajne in izvedljive rešitve vprašanja Kosova, ki izboljšuje stabilnost, pripravljene pomagati in nuditi podporo obema stranema, je še dejal ameriški zunanji minister.

Kosovo je minuli teden zaostrilo trgovinsko vojno s Srbijo, pa tudi z BiH, saj je sprva 10-odstotne carine na blago iz obeh držav zvišalo na kar 100 odstotkov. Priština je odločitev pojasnila s tem, da Srbija in BiH škodita pobudam Kosova za članstvo v mednarodnih mehanizmih. Odločitev je sprejela dan po tem, ko je Kosovu spodletel že tretji poskus včlanitve v Interpol. V Prištini krivdo za to pripisujejo Beogradu, ki je članstvu vseskozi odločno nasprotoval. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen