Vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg v bolnišnici z zlomljenimi rebri

0

Ameriško vrhovno sodnico Ruth Bader Ginsburg so v sredo zvečer odpeljali v bolnišnico, ker je padla in se udarila, kasneje med potjo domov pa se je pritoževala nad bolečinami. V bolnišnici so ugotovili, da ima tri rebra zlomljena. Bader Ginsburgova velja za liberalno ikono sodišča, na katerem prevladujejo konservativci.

Ameriški predsednik Donald Trump je v dveh letih na vrhovno sodišče imenoval dva konservativna sodnika in trenutno je razmerje moči zabetonirano na pet proti štiri v korist konservativcev. Demokrate zato zelo skrbi usoda in zdravje 85-letne zagovornice pravice do splava in drugih liberalnih vprašanj.

Bader Ginsburgova je za svoja leta izjemno aktivna in redno telovadi, kljub temu pa starost prinaša zdravstvene težave. Leta 1999 je prestala operacijo raka na črevesju, leta 2009 so jo zdravili zaradi raka na ščitnici, leta 2014 je prestala operacijo srca. Dve rebri si je zaradi padca zlomila že leta 2012.

Članica vrhovnega sodišča je postala leta 1993, potem ko jo je na položaj imenoval demokrat Bill Clinton. Bader Ginsburgova se ne namerava upokojiti, dokler bo v Beli hiši republikanski predsednik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen