V Trstu potekata shoda italijanskih neofašistov in njihovih nasprotnikov, predsednik Pahor opozoril na pomen miru in demokracije

10

V Trstu danes poteka shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati se je začel tudi shod nasprotnikov neofašizma. Primorski dnevnik poroča, da je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke.

Središče Trsta je ohromljeno in zaprto za promet, na vhodnih vratih številnih trgovin in lokalov je nalepljeno obvestilo o predčasnem zaprtju.

Shod gibanja CasaPound je vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto.

Razlog za manifestacijo je proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki nosijo italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, nad vsem pa kraljuje velik transparent z napisom “Italija: vstani, bojuj se in zmagaj”.

Predsednik republike Borut Pahor se je odzval na današnji shod neofašistov v Trstu. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil prek Twitterja. Kot je napovedal, bo o tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo govoril tudi na petkovi osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

“V prejšnjem stoletju so trije totalitarizmi za seboj pustili strašno sled trpljenja, tudi fašizem, ki ga nameravajo danes obujati na zborovanju v Trstu,” je v tvitu zapisal Pahor.

Demokratična javnost, evropska in z njo slovenska, je po njegovih besedah zelo občutljiva, zaskrbljena in jezna zaradi njihovega oživljanja. “Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, ki omogoča svobodo govora in izražanja različnih prepričanj, ne pa tudi s svobodo sovraštva,” je dodal.

Opozoril je še, da mir in demokracija nista dana za zmeraj in se ne prenašata z geni, temveč z našimi vsakokratnimi ravnanji. “Imamo pravico do svobode, ki pa je omejena s svobodo drugega. Zato ravnajmo strpno in gradimo sožitje, znotraj narodov in med njimi,” je pozval.

O tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo bo Pahor govoril tudi na osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, ki bo v petek opoldne pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani.

V Trstu danes poteka shod italijanskega skrajnega desničarskega gibanja CasaPound, ki so ga pripravili ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni. Hkrati poteka tudi shod nasprotnikov neofašizma. Varnostni ukrepi v mestu so zelo poostreni, o izgredih pa za zdaj ne poročajo.

Sprevod privržencev gibanja CasaPound je na pot krenil s Trga Riborgo in se nadaljeval po ulicah mestnega središča. Zaključil se bo pred spomenikom vidnemu tržaškemu kulturnemu delavcu iz 19. stoletja Domenicu Rossettiju, kjer bo navzoče nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano.

Pred začetkom shoda pripadnikov oziroma simpatizerjev gibanja CasaPound je na pot krenil tudi sprevod nasprotnikov neofašizma, ki ga organizira Združenje Antifašistični in antirasistični Trst. Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se spušča proti mestnemu središču, kjer se bo zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

K shodu, ki je pod geslom “Osvobodimo se fašizmov” nastal kot odziv na shod CasaPound, je pristopilo večje število krajevnih političnih strank, kot so Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove, pa tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji – Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) – več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se ne strinjajo z neofašističnim sprevodom in ga označujejo za hudo žalitev za mesto. Kritični so tudi do mestnih in državnih oblasti, ki so shod CasaPound dovolile. Shodu nasprotujejo tudi lokalni predstavniki številnih verskih skupnosti.

Prišlo je tudi do manjšega izgreda, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda. Spravili so se na Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik.

Glede na odobreni trasi naj se udeleženci obeh shodov ne bi srečali. Italijanski varnostni organi so pred začetkom shodov poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov. (sta)

Št. komentarjev: 10
 1. bruh pravi

  na eni strani fašisti na drugi komunisti…..oboji isti…..ajd…oboji širijo nestrpnost in zlorabljajo demokracijo ,ker si želijo totalitarne oblasti oblasti….. ampak vse totalitarne države na svetu so sedaj “komunistično-levičarske”….

 2. linke pravi

  v ljubljani je potekal shod komunistov ,boljševikov ! in so what! zase se naj brigajo rdeči ćifuti

 3. mirror pravi

  Kaj vas briga, kaj se dogaja v Italiji? Najprej pometite pred lastnim pragom. Recimo arbitraža, pranje NLB, odpisani krediti levih tajkunov…itd.

 4. Lado pravi

  Najbolj pa se bunijo levaki – kot da ni bil komunizem isto sranje kot fašizem in nacizem…

 5. raft pravi

  Pahor, dokler bo za vašim govorniškim odrom vihrala zastava s krvavo rdečo zvezdo, smo na istem kot so Italijani s svojimi fašisti.

 6. bruh pravi

  raft, pahorić izhaja iz kućanovega smrdečega mafijskega udbaškega post-komunisti ćnega gnezda in ve, da brez EU denarja nima za vsakdanji burek….le zato ni več zločinski, morilski, mafijski komunist – kot je bil vzgojen in izobražen – in je postal kao moderni evropski lev olib eralan alni levičar….ajd…in kot vsi v sdeju soro ševi/klin tonovi plačanci….ajd…

 7. haapy yack pravi

  hoj
  Woody Guthrie- This Land Is Your Land – YouTube
  the great Woody Guthrie
  boditevcvetju

 8. raft pravi

  Haapy Yack pravi Pred 7 ur
  hoj
  Woody Guthrie- This Land Is Your Land – YouTube
  the great Woody Guthrie
  boditevcvetju
  —————————————–
  Jaka, saj sem vedel, da si šlosar.

 9. haapy yack pravi

  hoj
  Znaš zašvašat pocinkano pločevino debeline 0,75 mm z elektrodo.
  specjaliziraniključavničarpres
  boditevcvetju

 10. raft pravi

  Haapy Yack pravi Pred 21 ur
  hoj
  Znaš zašvašat pocinkano pločevino debeline 0,75 mm z elektrodo.
  specjaliziraniključavničarpres
  boditevcvetju
  ——————————–
  A kofa je bušna je bušna je bušna, majstore moj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen