V Srednjeafriški republiki dve tretjini otrok odvisnih od humanitarne pomoči

0

V Srednjeafriški republiki dve tretjini oz. 1,5 milijona otrok potrebuje človekoljubno pomoč, več tisoč pa jih je rekrutiranih v oborožene skupine ali so žrtve spolnega nasilja, je danes opozoril Unicef.

Srednjeafriško republiko že leta pestijo spopadi oboroženih skupin, žrtve pa so tudi oz. predvsem otroci. Število človekoljubne pomoči potrebnih se je od leta 2016 povečalo za 300.000, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali pri Skladu ZN za pomoč otrokom.

“Kriza se odvija v eni izmed najrevnejših in najmanj naprednih držav na svetu, ki je obenem ena izmed najbolj nevarnih za človekoljubne delavce,” je opozorila predstavnica Unicefa v Srednjeafriški republiki Christine Muhigana. Razmere za otroke so po njenih besedah obupne, človekoljubni delavci so bili lani žrtev 67. napadov, v osmih letošnjih mesecih pa že 294.

Srednjeafriška republika šteje 4,5 milijona prebivalcev in se uvršča med najrevnejše države na svetu. Že od leta 2013, ko so milice Seleka, ki jih sestavljajo večinoma muslimanski uporniki s severa države, strmoglavile predsednika Francoisa Bozizeja, jo pestita nasilje in kaos. V odgovor na puč so namreč milice antibalaka v sestavi večinoma krščanskih in animističnih upornikov sprožile protiofenzivo.

Prestolnica Bangui trenutno uživa relativen mir, skoraj celoten preostali del države pa je pod udarom milic, ki se borijo za naravne vire in vpliv na skupnost. V teh razmerah je skoraj vsak četrti otrok ali preseljen ali begunec, mednarodna skupnost pa krizi, ki se vseskozi slabša, posveča le malo finančne podpore in pozornosti, obžalujejo v Unicefu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen