V Slovenijo prihaja bookerjev nagrajenec Roddy Doyle

0

Slovenski knjižni sejem bo prvič gostil pisatelja, ki se lahko pohvali z literarno nagrado man booker, so sporočili iz Založbe Zala. Na njihovo pobudo ter v soorganizaciji z irskim veleposlaništvom v Slovenijo prihaja vsestranski irski ustvarjalec Roddy Doyle.

Doyle (1958) se je rodil v Dublinu, kjer živi in ustvarja še danes. Piše romane, kratke zgodbe, knjige za odrasle, mladino in otroke, pa tudi drame in filmske scenarije. Teme njegovih zgodb so univerzalne, saj govorijo tako o mladostniških težavah kot vsakdanjiku delovnega človeka, nasilju v družini in depresiji. Njegove zgodbe se največkrat dogajajo v Dublinu.

“Avtor v svojih delih in vsem svojem delovanju razkriva svoj pronicljivi, družbeno kritični in angažirani odnos do sveta in slehernega posameznika, vedno neposredno, z izrednim posluhom za dialog, za živ jezik, vselej s tankočutnim humorjem in predvsem empatijo,” so zapisali pri Založbi Zala.

Prvi trije njegovi romani The Commitments (1987), The Snapper (1990) in The Van (1991) tvorijo trilogijo The Barrytown Trilogy (1992). Po vseh treh romanih so bili posneti uspešni filmi, The Van je bil v ožjem izboru za nagrado man booker. Leta 2013 je Doyle roman The Commitments postavil tudi na oder ter objavil roman The Guts, ki nadaljuje zgodbo trilogije.

Za roman Paddy Clarke, ha ha ha (1993), ki je pri Založbi Zala leta 1995 izšel v prevodu Tine Mahkota, je kot prvi irski pisatelj leta 1993 prejel nagrado man booker. Tina Mahkota je v slovenščino prelila tudi roman Ženska, ki se je zaletela v vrata (1998) in mladinski roman Super! (2018).

Med zadnjimi objavljenimi deli sta Smile (2017) in po avtorjevem scenariju posnet film Rosie (2018). Doyle je tudi soustanovitelj centra Fighting Words, kjer opogumlja otroke, da lahko brez zadržkov povedo, zapišejo in objavljajo svoje zgodbe.

Doyle bo v Sloveniji med 21. in 23. novembrom. Prvi dan bo gost v Sokolskem domu v Škofji Loki, drugi dan bo na pisateljskem odru v Cankarjevem domu pogovor z njim in prevajalko Tino Mahkota, na stojnici Založbe Zala bo podpisoval tudi knjige. Avtor in prevajalka se bosta naslednji dan z mladimi bralci srečala v Lutkovnem gledališču Ljubljana, zvečer bo v Slovenski kinoteki projekcija filma Riba po imenu Sharon, nastalega po romanu The Snapper. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen