Teden karitas v znamenju povezanosti mladih in starejših

0

Začenja se letošnji teden karitas, ki tokrat poteka pod geslom Mladost iz korenin modrosti. Z njim želijo mlade in starejše nagovarjati k povezanosti. Mladi v družbi namreč iščejo priložnosti, kjer se lahko izkažejo, starejši pa naj jim zaupajo in jih sprejmejo. Osrednja dogodka tedna bosta dobrodelni koncert Klic dobrote in romanje na Ponikvo.

Lani je bilo v različne programe Slovenske karitas vključenih skoraj 165.000 ljudi, od tega 30.000 otrok in 49.000 starejših. S pomočjo v hrani so pomagali 94.884 ljudem po vsej Sloveniji. V sklopu materialne pomoči so razdelili 3497 ton hrane, pomagali so tudi z rabljenimi oblačili, higienskimi pripomočki in kurjavo, navajajo na spletni strani Slovenske karitas.

Vsako leto v njihovih dejavnostih sodeluje skoraj 11.000 prostovoljcev, ki delujejo v 458 župnijskih karitas. V obliki plačila najnujnejših položnic so lani pomagali 14.785 ljudem.

Med pomembnimi dogodki v tednu karitas bo sredino srečanje sodelavcev in prostovoljcev karitas iz vse Slovenije na Ponikvi s sveto mašo, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

V sredo zvečer bo v Celju v dvorani Golovec že tradicionalni koncert Klic dobrote, ki ga Slovenska karitas pripravlja v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija za družine v stiski z neposrednim prenosom na 1. programu Televizije Slovenija, na Radiu Slovenija in na Radiu Ognjišče.

Prav tako bodo dobrodelne koncerte po različnih krajih v Sloveniji v teh dneh prirejale tudi škofijske in župnijske karitas. Teden se bo zaključil z nedeljo karitas.

Tudi tokrat Slovenska karitas vabi ljudi, da pokažejo sočutje in solidarnost do družin v stiski ter jim podarijo prispevek. Še posebej želijo pomagati otrokom in mladim v revnih družinah, ki jih je zaradi negotove zaposlitve, prenizkih dohodkov, nesreč, zadolženosti ali bolezni staršev vse več.

Dobrodelni koncert in spremljajoče akcije v decembru so namreč glavni vir za materialno pomoč na župnijskih karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski, so še zapisali na spletni strani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen