Sramotno nizka odškodnina 35.000 evrov za 292 dni krivičnega zapora! Tone Krkovič zavrnil ponujeno državno miloščino.

4

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes potekala obravnava v odškodninski tožbi upokojenega brigadirja Antona Krkoviča zoper državo zaradi časa, ki ga je prebil v zaporu po kasneje razveljavljeni obsodbi v zadevi Patria. Ponudba državnega odvetništva za odškodnino v višini 35.000 evrov se mu zdi sramotno nizka, saj je bil na Dobu krivično zaprt kar 292 dni.

Krkovič je po poročanju POP TV na sodišču povedal, da so bili stiska, strah in trpljenje zaradi zapora in 10-letne kalvarije na sodišču prehudi. Pred začetkom današnje obravnave je dejal, da se tudi tokratnega sojenja ne veseli, saj bo moral vse še enkrat podoživljati.

Odškodnino 35.000 evrov, kolikor mu je ponudila država, je zavrnil kot sramotno nizko. Meni, da se mu škode, ki mu je bila povzročena med sojenjem in zapora, “ne da poplačati z eno zajetnejšo plačo menedžerja”. Upokojeni brigadir tako vztraja pri zahtevanih 600.000 evrov odškodnine.

V tožbenem zahtevku med drugim navaja, da je bil zaprt zaradi namerne zlorabe kazenskega postopka. Pri tem se sklicuje na navedbe, da naj bi takratni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v enem od ljubljanskih lokalov izjavil, da je treba obtožene v zadevi Patria obsoditi za vsako ceno. Državna odvetnica Mojca Modic Zule je sicer ob tem dejala, da je bila ta izjava že izpodbita, saj so bili takrat v lokalu prisotni tudi drugi vrhovni sodniki, ki so zatrdili, da Masleša tega ni izjavil.

Obravnava se bo z zaslišanjem Krkoviča in prič nadaljevala 15. januarja, je še poročal POP TV.

Krkovič je bil skupaj s prvakom SDS Janezom Janšo in prokuristom podjetja Rotis Ivanom Črnkovičem spoznan za krivega v zadevi Patria. Ustavno sodišče je zadevo razveljavilo zaradi kršitev postopka, kasneje pa je zastarala, še preden se je novo sojenje sploh začelo. Črnkovič, ki je državo tožil za 13,4 milijona evrov odškodnine, se je pred kratkim poravnal za nekaj manj kot 63.000 evrov. Kdaj bo prišla na vrsto tožba Janše, ki je bil zaprt 176 dni in od države terja 901.119 evrov odškodnine, pa še ni znano. (sta/ured)

Št. komentarjev: 4
 1. Miha pravi

  Bravo pokončni osamosvojitelj, brigadni general Krkovič! Tako delajo ponosni ljudje, tako leta 1991 kot 2018. Kapo dol!

 2. Narim pravi

  Grozhn.
  Eni so tud svoj življeje dal za patrio pa niso nč dobl.
  Dobr, res je da so bli mrtvi, pab teško kej dobl.
  Ampak fseen, tud domači niso nč cvenka kasiral.
  Življeje je teška j.eba če tko pomisləš..
  🙁

 3. bruh pravi

  kučanovo smrdeče sistemsko mafijsko politično rdeče sodstvo pač uživa v poniževanju drugače mislečih……nil novega, če ne bi bi pač taki, bi ne bili tam zaposleni….ajd….

 4. bruh pravi

  kučanovo smrdeče sistemsko mafijsko politično rdeče sodstvo pač uživa v poniževanju drugače mislečih……nič novega, če ne bi bi li pač taki, bi ne bili tam zaposleni….ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen