Šarec na kongresu Alde izpostavil moč liberalcev v boju proti evroskepticizmu

0

Premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes ob odprtju kongresa evropskih liberalcev (Alde) v Madridu poudaril, da je Slovenija odprta, liberalna država ter članica Evropske unije, ki verjame v močno in integrirano EU. Pred evropskimi volitvami je izrazil prepričanje, da bodo liberalci močna sila v boju proti evroskepticizmu.

“Prepričan sem, da smo dovolj odprti in samozavestni, da bomo postali prava sila v Evropi. Sila, ki bo dovolj močna, da se bo borila proti strupenemu populizmu in evroskepticizmu. In da bomo dovolj močni, da bomo dobil vsaj en visoki položaj v EU, ker liberalizem lahko in mora imeti ključno vlogo v evropski politiki,” je dejal Šarec.

“Ne želimo, da Evropa zdrsne nazaj v preteklost,” je še pozval pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament in v luči porasta širjenja strahu, populizma in ksenofobije v Evropi.

Ob današnjem sprejetju LMŠ v evropsko liberalno družino je izrazil ponos, da je eden od osmih liberalnih premierjev, ki sodelujejo v Evropskem svetu.

Za LMŠ včlanitev v Alde pomeni priložnost za vzpostavitev močnih mednarodnih povezav, s čimer LMŠ stremi k svojemu cilju, to je povečati vpliv in ugled v Evropski uniji, hkrati pa nadaljevati z delom na lokalni ravni, saj je lokalna raven temeljna za uspešen razvoj posameznika, občine, družbe in države, so sporočili iz stranke.

Iz Slovenije sta del Alde že SMC zunanjega ministra Mira Cerarja in SAB ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek. Cerar, ki se prav tako udeležuje kongresa, je ob sprejetju LMŠ v Alde čestital Šarcu.

Ob odprtju kongresa je več kot 1000 liberalcev nagovoril vodja politične skupine v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt. “Evropske volitve leta 2019 bodo odločilni boj za dušo Evrope,” je pozval.

Evropska komisarka za promet, Slovenka Violeta Bulc je dodala, da bodo evropske volitve priložnost, da se upanje, vero, moč in spoštovanje demokracije pripelje na vse konce Evrope. “Zaupam v liberalce, da ne bodo sodili, ampak povedali, kakšen svet želijo,” je dodala.

Na kongresu bodo člani Alde razpravljali in potrjevali volilni program pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament prihodnjega maja. Upajo, da jim bo uspelo zbrati dovolj podpore, da bodo oblikovali drugo najmočnejšo politično skupino. “Starodaven dvostrankarski politični sistem, ki ga vodijo socialisti in konservativci bo leta 2019 izbrisan. Iz njihovega pepela moramo zgraditi novo Evropo,” je dodal Verhofstadt.

Vodja Alde Hans van Baalen je danes pojasnil, da imajo evropski liberalci številne močne voditelje in politike, zato so se odločili, da bodo šli na evropske volitve kot ekipa. Vodilno ekipo bodo potrdili na kongresu v Berlinu v začetku prihodnjega leta, piše na spletni strani Alde.

To pomeni, da se liberalci ne bodo podredili sistemu spitzenkandidatov, saj bodo namesto ene osebe imenovali ekipo vidnejših politikov, ki bodo vodili stranko na volitve. Pri Alde namreč izpostavljajo, da volivci v državah članicah ne bodo volili za politično skupino in enega evropskega spitzenkandidata, ampak za politika na državni ravni.

Soustanoviteljica stranke Naprej republika francoskega predsednika Emmanuela Macrona Astrid Panosyan je na kongresu pozvala k skupnemu boju proti silam, ki uničujejo Evropo. “Nazaj moramo zahtevati novo zgodbo za Evropo, v kateri bosta demokracija in vladavina prava ključnega pomena. Evropa ni trgovina, kjer lahko na eni strani pridobiš sredstva, a na drugi strani ne upoštevaš vladavine prava,” je dejala.

Izpostavila je tudi, da so liberalci od vsega začetka podpirali francoskega predsednika Macrona in njegovo stranko, zato je predlagala zavezništvo kot obliko sodelovanja za boljšo Evropo na prihajajočih volitvah.

Šarec se je ob robu kongresa sestal tudi z danskim kolegom Larsom Lokkejem Rasmussenom in Verhofstadtom.

Cerar se je med drugim srečal s Verhofstadtom, s katerimi sta se strinjala, da bi bil skupen nastop slovenskih liberalcev na evropskih volitvah 2019 dodana vrednost za Slovenijo in Evropo, je tvitnil minister. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen