Policija se izmika: Odločitve o migrantskih centrih še ni. Med ljudmi v Metliki pa vre – spet jih ni nihče nič vprašal, čas postavitve metliškega pa že znan – sredina januarja 2019!

1

Nezakonite migracije in postopki s tujci obremenjujejo policijske postaje ob meji s Hrvaško, zato v policiji razmišljajo o sprejemno-registracijskih centrih. V ta namen potekajo tudi pripravljalne aktivnosti, a policija poudarja, da bo do centra prišlo samo, če bo to nujno, in da bodo o tem pravočasno obvestili lokalno skupnost.

Danes so namreč nekateri spletni mediji objavili del zapisnika sestanka, na katerem so se predstavniki policije, notranjega ministrstva in urada za oskrbo migrantov pogovarjali o vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra v Metliki. A oblastniki so tudi tokrat izigrali lokalne prebivalce, ki so zelo razočarani in jezni, saj jih niso niti z besedo povprašali, kaj oni menijo o takšnem centru v svojem kraju. Na portalu moja-dolenjska.si pa pišejo: “Glede na javno objavljen zapis srečanja med predstavniki Policije in vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov z dne 13. novembra 2018 bo sprejemno-registracijski center za migrante najprej vzpostavljen v Metliki. Predvidena postavitev je med 1. in 15. januarjem 2019. To bo tudi vzorčni primer za ostale centre, teh bo več.”

Na policiji so pojasnili, da se bodo, “če bo na podlagi varnostne ocene v bodoče sprejeta odločitev o nujnosti vzpostavitve centra v Metliki”, o tem pravočasno pogovorili s predstavniki lokalne skupnosti. Opozarjajo pa, da projekt terja svoje formalnosti, zato je “za uspešno postavitev sprejemno-registracijskega centra, ki je v svojem bistvu dislocirana enote policije”, treba predhodno opraviti vrsto pripravljalnih dejanj.

“Gre za pripravljalna gradbena dela, izvedbo javnih razpisov, povezanih z deli, nabavo potrebnih materialno-tehničnih sredstev za vzpostavitev centra in nudenja nujne oskrbe pri zagotavljanju osnovnih človeških potreb in podobno,” so navedli. V ta namen je urad za oskrbo in integracijo migrantov tudi objavil razpise za oddajo javnih naročil in pripravil okvirne sporazume.

Na omenjenem sestanku so tako predstavniki urada zgolj seznanili vodstvo policije z opravljenimi aktivnostmi za vzpostavitev potrebne infrastrukture, poudarjajo na policiji. Ta pa je podala svoje pripombe in predloge za ureditev takšnih prostorov.

Med drugim je predlagala, da se v prostorih, kjer bo gibanje tujcem do zaključka postopkov omejeno, namesti t. i. “anti-vandal” opremo, ki bo preprečevala namerne poškodbe, poskuse napadov na policiste in druge zaposlene ter morebitne pobege. “Gre za upoštevanje standardov, ki jih je policija zavezana upoštevati pri svojem delu,” so navedli v pojasnilu za STA.

Opozorili so tudi, da je zaradi nenehnega pritiska nezakonitih migracij delo policistov na najbolj obremenjenih policijskih upravah v trenutnih razmerah oteženo. “Kapacitete policijskih postaj in prostori za pridržanja namreč ne zadoščajo za normalno delovanje, saj enote obravnavajo na dan tudi do 50 nezakonitih migrantov,” so izpostavili.

Nezakonite migracije in postopki s tujci, ki so trenutno vodeni na policijskih postajah, tako obremenjujejo policijske postaje, ki pa so prvenstveno namenjene lokalni skupnosti, so poudarili. (sta/ured)

Število komentarjev: 1
  1. anže pravi

    Šarčeve pokvarjene vladne barabe, ki jim ni mar za slovenskega človeka ob meji. Sram naj jih bo v dno duše!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen