Pol stoletja ljubljanske otroške kirurgije in že 80 let onkološkega inštituta

0

Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana praznuje 50-letnico. Jubilej bodo zaznamovali danes dopoldne s slavnostno akademijo v glavni stavbi UKC. Onkološki inštitut Ljubljana pa bo zvečer s slovesnostjo v ljubljanski Unionski dvorani počastil že svojo 80-letnico.

Osrednji govornik na akademiji ob jubileju ljubljanske otroške kirurgije in intenzivne terapije bo predsednik vlade Marjan Šarec. Zbranim bo pozdravne besede namenil tudi generalni direktor UKC Aleš Šabeder. Udeležence slovesnosti onkološkega inštituta pa bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo zdravijo bolne in poškodovane otroke iz vse Slovenije, predvsem kirurške bolnike od novorojenčka do 14. leta starosti. Opravljajo tudi transport kritično bolnih otrok z reševalnim vozilom ali helikopterjem iz vseh slovenskih bolnišnic, in to vse dni v tednu, 24 ur na dan.

Operativni program izvajajo za osrednjo Slovenijo, poleg tega pa je na oddelku zbrana vsa neonatalna kirurgija. Na leto zdravijo več kot 2600 otrok, s transportom prepeljejo več kot 220 dojenčkov in opravijo več kot 6600 ambulantnih pregledov. V intenzivni terapiji na leto zdravijo več kot 600 najbolj bolnih otrok iz vse države.

Ljubljanski onkološki inštitut pa se je od ustanovitve do danes razvil v nacionalni onkološki center za obravnavo rakavih bolnikov. Poleg skrbi za čim višjo kakovost zdravljenja se zaposleni posvečajo tudi raziskovalnim in izobraževalnim dejavnostim na področju onkologije, na katerem se inštitut uvršča med najboljše centre v Evropi.

Ob svojem visokem jubileju bo onkološki inštitut danes pripravil tudi znanstveni simpozij s pregledom strokovne, pedagoške in znanstveno-raziskovalne dejavnosti inštituta. Vodstvo inštituta pa bo na novinarski konferenci predstavilo največje dosežke inštituta v zadnjih letih. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen