NIJZ: Kemične in vedenjske zasvojenosti in njihove posledice predstavljajo velik problem sodobne družbe

0

Zasvojenost predstavlja velik problem sodobne družbe, so ob današnjem svetovnem dnevu boja proti odvisnosti opozorili na NIJZ. Po njihovih navedbah gre za bolezen, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost ter pusti posledice tako v družini zasvojenega kot v širši okolici.

Ob besedi zasvojenost navadno pomislimo na zlorabo dovoljenih in prepovedanih drog, vendar pa ima zasvojenost po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) večjo razsežnost.

Poleg t. i. kemičnih zasvojenosti ali zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami, med katere sodijo alkohol, tobak, zdravila, prepovedane droge, so tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti, kot zasvojenost z igrami na srečo, hrano, odnosi, delom, nakupovanjem in tudi novodobnimi tehnologijami. O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja in dogajanja v njegovem življenju, so pojasnili.

Ker zasvojenost in z njo povezane posledice predstavljajo pomemben družbeni problem z mnogimi razsežnostmi, je preventiva po navedbah inštituta eden ključnih pristopov, ki pomagajo krepiti in izboljševati zdravje, kakovost življenja ter blaginjo posameznika in skupnosti. Najbolj je učinkovita, če se izvaja že od otroštva in mladostništva dalje skozi vsa življenjska obdobja.

V Sloveniji se po navedbah inštituta izvajajo številni učinkoviti preventivni programi, dostopni vsem, še posebej ranljivim skupinam prebivalstva.

Mesec november je sicer cel namenjen ozaveščanju o zasvojenostih in spodbujanju k dialogu ter reševanju problemov. V ta namen je denimo novomeška območna enota nacionalnega inštituta skupaj s Knjižnico Mirana Jarca pripravila zdravstveni kotiček na temo Kako se izogniti zasvojenosti in ob tem poudarila novembrsko preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu, kjer otroci preko likovnega natečaja sporočajo voznikom, da alkohol in promet ne sodita skupaj, so še zapisali na NIJZ. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen