Nevladniki izbrali predstavnike v svet ministra za okolje

0

Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij CNVOS je ta teden zaključila postopek izbora 10 predstavnikov nevladnih organizacij v svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Ti bodo z ministrom Juretom Lebnom predvidoma enkrat mesečno razpravljali o aktualnih težavah in usklajevali ukrepe.

Za predstavnike nevladnikov v svetu ministra so bili imenovani Senka Šifkovič Vrbica, Gaja Brecelj, Mihael Jožef Toman, Barbara Kvac, Lenka Puh, Damjan Vinko, Jana Kus Veenvliet, Marko Peterlin, Lenka Kavčič in Tomaž Banovec, navajajo na spletni strani CNVOS.

Na javni poziv je sicer prispelo 57 prijav upravičenih organizacij za sodelovanje in 34 kandidatur za člane. Nevladne organizacije so predlagale kandidate za predstavnike na 10 področjih.

Sredi novembra je potekala javna predstavitev kandidatov, na kateri je prišlo do imenovanja predstavnika s soglasjem navzočih kandidatov na treh področjih, in sicer so bile na področju podpornega okolja za nevladne organizacije s področja okolja in prostora imenovana Breceljeva, na področju podnebnih sprememb Kvačeva, na področju graditev pa Kavčičeva.

Na področjih, na katerih ni prišlo do imenovanja s soglasjem kandidatov, so se izvedle volitve, na katerih so največje število glasov prejeli Šifkovič Vrbica (področje pravno-sistemskih vprašanja s področja okolja, narave in prostora), Toman (področje varstva okolja), Puhova (področje krožnega gospodarstva), Vinko (področje biotske raznovrstnosti), Kus Veenvlietova (področje zavarovanih območij), Peterlin (področje urejanja prostora) in Banovec (področje stanovanj).

Leben je že kot kandidat za okoljskega ministra izpostavil pomen nevladnih organizacij kot pomembnega partnerja pri snovanju zakonodajnih in drugih rešitev. Obljubil je dvoletno programsko financiranje nevladnih organizacij in redna mesečna posvetovanja oz. koordinacijo z njimi.

Svet ministra za okolje in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami naj bi predvidoma enkrat mesečno sestajal z ministrom. Na srečanjih naj bi bila vsakič prisotna predstavnik nevladnikov s področja pravno-sistemskih vprašanj okolja, narave in prostora ter s področja podpornega okolja za nevladne organizacije s področja okolja in prostora.

Predstavniki različnih vsebinskih področij pa naj bi se sestankov udeleževali po potrebi glede na teme oz. vprašanja, ki se bodo obravnavala na posameznem sestanku. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen