Janša: S tvitom sem mislil na medijsko prostitucijo, želel sem zaščititi interese SDS

8

Celjsko okrožno sodišče je prvaka SDS Janeza Janšo danes zaradi razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Plačati mora tudi stroške tokratnega sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom. Janšev zagovornik je napovedal pritožbo.

Kot je ob izreku sodbe povedala predsednica sodnega senata Barbara Žumer-Kunc, je bila vsebina Janševega tvita objektivno žaljiva. Šlo je za osebno diskreditacijo omenjenih novinark, je dejala sodnica in dodala, da takšen način izražanja ne pritiče človeku, ki opravlja visoko politično funkcijo.

Janša je danes na sodišču sicer pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na “neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.”.

Kot je dejal v zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Janša: S tvitom sem mislil na medijsko prostitucijo, želel sem zaščititi interese SDS

Sodnica Barbara Žumer-Kunc, ki je danes dovolila branje listin s prepisi novinarskih prispevkov Carlove in Šetinc Paškove, je Janšo vprašala, ali se želi morda poravnati. Janša se je bil pripravljen novinarkama na sodišču opravičiti za zapis v tvitu, vendar v smislu, da s tvitom ni bilo nič narobe, ker da ni imel v mislih spolne prostitucije.

V zagovoru je sicer Janša zasebno tožbo novinark označil za absurdno. Kot je dejal, je njegov tvit, ki je bil reakcija na televizijski prispevek Carlove, v katerem je po njegovi oceni natrosila “kup gnusnih laži” na račun članov SDS, videlo le nekaj 100 ljudi, prispevek Carlove pa da je videlo več kot 100.000 ljudi.

Kot je dodal Janša, je Carlova v prispevku uporabila besede, kot so belogardistični klavci in legija smrti. Carlovi je očital, da je s televizijskim prispevkom, v katerem je navedla, da so med člani skupine na Facebooku, ki se je poimenovala Legija smrti, tudi vidni člani SDS, blatila njegovo ime. Janša je še dejal, da je bil zaradi prispevka močno razžaljen, zato se je odzval s tvitom, s katerim je želel zaščititi interese SDS.

Izreka sodbe se Janša ni udeležil, njegov zagovornik Franci Matoz pa je po izreku sodbe v izjavi za medije že napovedal pritožbo in pričakuje, da bo ta uspešna. Meni namreč, da je sodišče storilo številne kršitve in napačno ocenilo vsebino tvita in kontekst, v katerih okoliščinah je bil napisan in zakaj je bil napisan.

Carlova pa je izrazila upanje, da bo Janša s to sodbo doumel, da ga “verbalna inkontinenca” ni stala samo premierskega stolčka, ampak ga je pripeljala do sodišča, ki ga je tudi obsodilo.

“Sodišče je poslalo jasen signal, da se nihče, tudi ne politiki kova, kot je obsojeni, ne more in ne sme dvigniti nad moralne, civilizacijske in zakonske postulate,” je še dejala Carlova.

Šetinc Paškova pa je dodala, da sta s sodbo izredno zadovoljni in da je sodišče poslalo sporočilo slovenskemu novinarstvu, da ga sodna veja oblasti spoštuje in ščiti.

Št. komentarjev: 8
 1. linke pravi

  rtv -jevske kuzle so to nič kot stare kuzle .

 2. re gornjim pravi

  O kuzlah se tu sme pisati, resnico pa brišete?

 3. bruh pravi

  vsi vemo, tudi naši levićarski post-komunjzerski kućanovi rdečuhi, da so le stare presstiturske smrdeče rdeče nestrpne kuzle in čisto vsi vsemo, da jih bo kućanov smrdeči rdeči udbomafijski državni sistem zaščitil……ajd…ker tako mora biti, drugače misleče se medijsko in sodno preganja, smrdeče nestrpne, mafijske rdeče pra sce in svi nje pa zaščiti……ajd nič novega pod našim krvavo rdečim nebom….ajd….

 4. bruh pravi

  in vsem je jasno, da čisto vsak naš levičarski smrdeči mafijsko/ideološko/volilno displinirani rdeči pra sec ali svi nja bo pljuval po drugače mislećem in stopil v bran mafijsko privilegiranim kućanovim smrdečim kur bam….ajd….čisto nič novega….ajd….mar ne pubićć?

 5. haapy yack pravi

  huj
  Kuzle je bil bend iz Indrije.
  kuzlalajapesprdistaragdecasrattišipres
  boditevcvetju

 6. pubec pravi

  Gornji “komentarji” kažejo intelektualni nivo uredništva, četudi z “akademskimi “nazivi.

 7. Rado pravi

  Nobenega nič prida ni. Ne Janše, ne novinark!

 8. Narim pravi

  Karkoli brišejo prava reč.
  Važn da Bruhove izbljuvke puščajo.
  Je le trade mark tegha foruma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen