Janez Janša v Helsinkih: “Obramba osnovnih temeljev evropske civilizacije je danes najpomembnejša naloga EPP!”

17

Prvi dan kongresa Evropske ljudske stranke v Helsinkih je zaznamoval tudi govor Janeza Janše, predsednika Slovenske demokratske stranke. Njegov govor v celoti objavljamo v nadaljevanju.

»Evropa ni le geografski pojem. Evropa pomeni civilizacijo. Nastala je skozi tisočletja znane zgodovine, oblikovali so jo slabi in dobri časi, cvetela je, pa tudi umirala pod pritiski osvajalcev in totalitarnih konceptov- in spet vstajala iz pepela propadlih imperijev in ideologij.

 

Evropski narodi so razvili svoje lastne kulture in nacionalne identitete. V zadnjem tisočletju predvsem v okviru skupne civilizacije. Na podlagi desetih božjih zapovedi in razsvetljenstva so se oblikovale temeljne vrednote kot jedro te civilizacije. Med najpomembnejše štejemo svobodo, pravičnost, človekovo dostojanstvo in vladavino prava.

Te vrednote pa niso mogle preprečiti tragičnih spopadov med evropskimi narodi samimi niti onemogočiti zločinskim ideologijam nacionalnega in internacionalnega socializma, da bi si podredile številne evropske narode za več let ali celo desetletij.

Da bi preprečili ponovitev žalostne zgodovine, so ustanovni očetje, ki so bili vsi krščanski demokrati, ustvarili Evropsko unijo. Unijo vrednot. Od takrat je vedno več Evropejcev uživalo mir in izboljšan življenjski standard. Ta zgodba o uspehu je ustvarila močno orodje mehke moči, ki je pomagalo vojaški moči svobodnega sveta zlomiti rdeči imperij in omogočiti evropsko združitev.

Čeprav ni in nikoli ne bo enotne evropske nacionalne kulture, evropska civilizacija obstaja že stoletja. Zgodovina nas uči, da je vsaka civilizacija stalno podvržena izzivom tako od znotraj kot tudi od zunaj. Pridejo tudi časi, ko so ogroženi njeni lastni temelji in ko jih je treba braniti. Zdaj živimo v takšnem trenutku.

Od znotraj je naša civilizacija podvržena pritiskom različnih oblik kulturnega marksizma, ki poskušajo razgraditi družino, nacionalno in evropsko identiteto, zasebno lastnino, zasebno šolstvo ter religijo. Podpirajo jih tisti, ki prihodnost sveta vidijo zgolj kot eno veliko večnacionalno podjetje. Vztrajajo, da moramo zapustiti hišo, zgrajeno na skali naših vrednot, in zgraditi novo na pesku. Verjetno v puščavi, kjer se zgodovina konča.

Od zunaj se evropska civilizacija sooča z velikim in naraščajočim demografskim pritiskom na starajočo se Evropo, kar radikalni islam uporablja tudi kot politično orožje.

Kombinacija obeh groženj trenutno predstavlja najhujšo nevarnost za evropsko civilizacijo od razpada Sovjetske zveze. Obramba osnovnih temeljev evropske civilizacije je danes najnujnejša naloga EPP, politične sile, ki je oblikovala Unijo. Če jih EPP ne bo branila, bo to storil nekdo drug. Najverjetneje neuspešno, kajti razen EPP trenutno nihče ni dovolj močan, da bi to obrambo vodil na podlagi naših temeljnih vrednot.

Pred nami so tudi globalni ter nekateri regionalni izzivi, ki so preveliki celo za največje evropske narode. To je še en razlog za obstoj EU. Očitno je, da morajo evropske države povečati svojo odgovornost v zvezi NATO in da mora EU organizirati učinkovito skupno evropsko trdo moč – vključno z državami, ki niso članice zveze NATO – da bo lahko branila zunanje meje in pomagala stabilizirati našo sosesko. Nobena razvojna pomoč in nobeni humanitarni projekti ne bodo uspešni, dokler ne bomo sposobni najprej zaščitili tistih, ki so nujno potrebni pomoči.

Smo velika družina več kot petdesetih strank in o številnih zadevah se moramo usklajevati in dosegati kompromise. Toda obramba samega temelja naše civilizacije je prednosten, najpomembnejši in plemenit cilj, kjer moramo biti enotni. Pripadamo Evropski ljudski stranki, zato je naša dolžnost, da se borimo za združeno, močno in svobodno Evropo ter Evropejcem zagotavljamo varnost, priložnost in predvidljivo prihodnost. Če bodo volivci v Evropi videli in čutili našo enotnost in odločnost, bo EPP na naslednjih evropskih volitvah močno zmagala.«

Št. komentarjev: 17
 1. raft pravi

  Bravo Janša.

 2. mirror pravi

  Kdaj je kak naš levičar imel govor na pred evropskimi institucijami? Kučan je naredil iz države mini Jugoslavijo, oblast je naslednica komunistov, zato nas nihče ne upošteva in ne mara. Levica je uničila pregovorne dobre odnose z državami višegrajske skupine in ZDA. Janša pomeni v Evropi več, kot vsi levičarji skupaj.

 3. re gornjim pravi

  Glej, glej, vabilo iz Helsinkov je dobil, pošte iz sodišča Celje pa ne. Svinjsko sprenevedanje “spoštovanega politika”, bo padlo na pleča nič krivega poštarja.

 4. raft pravi

  Re Gornjim pravi Pred 2 uri
  Glej, glej, vabilo iz Helsinkov je dobil, pošte iz sodišča Celje pa ne. Svinjsko sprenevedanje “spoštovanega politika”, bo padlo na pleča nič krivega poštarja.
  ———————-
  Repetaš, kar zavrtiš in zmelješ v svoji glavi je tvoje. Če s svojim zmletim produktom še koga nasmejiš ni nič narobe. Si pač murgeljski zabavljač.

  1. Re gornjemu pravi

   Pomeni,da to njegovo sprenevedanje podpiraš? Je tudi zate glavni krivec poštar,ki ga sedaj preiskujejo( seveda mislim njegovo vestnost pri delu)

 5. Narim pravi

  Janšo za precednika.

  Bo kej precedil.

 6. Re gornjemu pravi

  Pomeni,da to njegovo sprenevedanje podpiraš? Je tudi zate glavni krivec poštar,ki ga sedaj preiskujejo( seveda mislim njegovo vestnost pri delu)

 7. bruh pravi

  ajd…..ep p-jevc in s d-jevci bodo največji poraženci naslednje EUleto…..l

 8. bruh pravi

  ajd…..epp-jevci in sd-jevci bodo največji poraženci naslednje EUleto…..levi čarji bodo šli še bolj na le vo, tudi zato, ker je med levi čarji v EU vedno več so ro ševih uvoženih

 9. bruh pravi

  sm rdečih ne gro idov in mu slić ev, domorodni desni EUropejci pa še bolj na desno, ker so razočarani in se počutijo izdane……poleg dejstva, da jih EUropa vedno bolj molze…….

 10. bruh pravi

  ….ajd…..seveda bodo za mainstream so ro še ve (kao demokrat ićne levičarske preS Stiturke) medije težava le tisti,

 11. bruh pravi

  ..ki bodo šli bolj na des no, čeprav so veliko bolj nevarni, morislki, sovražni, mafijski in nestrpni prav tisti, ki bodo šli še bolj na le vo….

 12. bruh pravi

  ufff…joj ta cenzura

 13. bruh pravi

  regornjić,
  vsako boikotiranje kućanovega političnega post-komunističega čisto legalno mafijskega smrdečega rdečega sodstva je dobrdošlo in zaželeno….in konec debate…..uporaba sodišča za preganjanje drugače mislečih je itak zelo zaželeno v dnk-ju vas komunističnih smrdečih iztrebkov…..ajd…

 14. re gornjemu pravi

  Če je kdo iztrebek, si to ti , ki poante vsega gornjega, žal ne razumeš

 15. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 18 ur
  Pomeni,da to njegovo sprenevedanje podpiraš? Je tudi zate glavni krivec poštar,ki ga sedaj preiskujejo( seveda mislim njegovo vestnost pri delu)
  ———————-
  Repetaš, ko je govora o Janši, je govora o enem največjih Slovencev. Pa menda ne misliš, da bo skočil v zrak za vsak prdec, ki ga spusti tista mala kur-ba iz Murgelj?

  1. Re gornjemu pravi

   Na vsak njegov( Janšev) prdec skočiš edino ti

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen