Evropski Zeleni na kongresu v Berlinu tudi o vodilnem kandidatu za evropske volitve

0

Evropski Zeleni danes začenjajo tridnevni kongres v Berlinu, na katerem bodo v soboto glasovali tudi o svojem vodilnem kandidatu za evropske volitve. Za kandidaturo se potegujejo članica belgijskega senata Petra De Sutter, sopredsedujoča politični skupini Zelenih v Evropskem parlamentu, Nemka Ska Keller ter nizozemski evroposlanec Bas Eickhout.

Največ možnosti naj bi imela Bas Eickhout in Ska Keller, ki sta med evropskimi Zelenimi tudi bolj prepoznavna od De Sutterjeve.

Kot so za STA pojasnili v uradu slovenskega evroposlanca iz vrst Zelenih Igora Šoltesa, glede vsebinskih prioritet vsi kandidati v prvi vrsti izpostavljajo velik pomen krepitve socialne in okoljske dimenzije Evropske unije, pa tudi vrnitev k temeljnim vrednotam EU, kot so človekove pravice in solidarnost. Med ključnimi prioritetami vseh je tudi boj proti podnebnim spremembam, kjer EU po mnenju Zelenih še vedno ni dovolj ambiciozna.

Koncept vodilnih kandidatov ali spitzenkandidatov je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami leta 2014, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo o večji demokratičnosti. Evropskim državljanom omogoča, da vplivajo na izbor kandidatov za predsednika Evropske komisije.

Politične družine pred volitvami imenujejo svoje vodilne kandidate. Glede na rezultate evropskih volitev voditelji držav in vlad uradno predlagajo vodilnega kandidata iz skupine, ki je zmagala, ki ga nato Evropski parlament izvoli za predsednika Evropske komisije.

Tri največje skupine v Evropskem parlamentu že imajo svoje vodilne kandidate. Evropska ljudska stranka (EPP) je izbrala sedanjega vodjo politične skupine Mandfreda Webra, vodilni kandidat socialistov in demokratov (S&D) bo prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, konservativci (ECR) pa so se odločili v boj poslati češkega evroposlanca Jana Zahradila.

Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze ima v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta 52 od skupno 751 evropskih poslancev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen