Dnevnik: Zakaj je fašizem koristen (5. 11.)

0

Tržaške oblasti so bile pod velikim pritiskom mesta, naj prepovedo sprevod skrajno desnega gibanja CasaPound skozi središče. Čeprav se pripadniki gibanja zelo trudijo, da na njihovih manifestacijah ni zgodovinskih fašističnih obeležij, se celotna ikonografija prireditev zgleduje po Mussoliniju, v Dnevniku piše Ervin Hladnik – Milharčič.

Odločitev mestnih oblasti je bila genialna. Če bi manifestacijo prepovedali, bi italijanska desnica lahko upravičeno tarnala, da v svoji državi nimajo niti pravice izraziti svojega mnenja. Če na ulicah ne bi smel biti nihče od njihovih, bi zlahka trdili, da predstavljajo mogočno silo, ki se je oblasti bojijo. Skrajni desničarji se najbolje počutijo, če lahko igrajo vlogo žrtve. Prepoved manifestacije bi bila velik prispevek k afirmaciji fašizma kot svobodnjaške alternative diktaturi reprezentativne demokracije.

Manifestacija, ki se je zgledovala pri fašizmu, je bila zelo koristna. Prišla je v času, ko v velikih delih Evrope skrajna desnica disciplinirano zaseda sredinski politični prostor demokracije, levica pa se iz njega umika v samopozabo. Preštevanje glasov v Trstu je pokazalo, kako zelo malo je treba, da antifašizem potisne fašizem na rob politike. Ideja, da ni nobene alternative pohodu desnice, ki udobno sedi na valu sovraštva do tujcev, je popolnoma trapasta. Fašisti imajo preprosta sporočila in učinkovito organizacijo. Antifašisti so kaotična družba, ampak jih je mimogrede vsaj dvakrat več, sklene komentator. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen