Dejan Kaloh: Mariborski in ljubljanski otroci so bili tako s strani Fištravca kot Jankovića izpostavljeni brutalnemu političnemu izkoriščanju

7

Komisija DZ za peticije, ki je danes kot matično delovno telo obravnavala poročilo varuha človekovih pravic za lani, se je zavzela za upoštevanje vseh 77 varuhovih priporočil. DZ naj po predlogu, ki so ga sprejeli brez glasu proti, priporoči njihovo upoštevanje tudi institucijam in funkcionarjem na vseh ravneh.

Prav tako so brez glasu proti parlamentu predlagali, da pristojnim organom priporoči sprejetje ukrepov za uresničitev priporočil državnega preventivnega mehanizma, ki deluje pri varuhu.

Najbolj pereča področja, ki jih je varuh izpostavil v poročilu za lani, so socialno-ekonomska slika ljudi in njihovo zdravje, slabo upravljanje in okoljska vprašanja. V poročilu varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma za lani pa so najbolj izpostavljene pomanjkljivosti na področju ranljivih skupin.

V razpravi o letnem poročilu varuha se je predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl iz SDS strinjala z varuhom, da se priporočila vse prevečkrat ponavljajo, namesto da bi bila problematika rešena. Zaskrbelo jo je, da tako kot v komisiji tudi pri varuhu izpostavljajo neodzivnost posameznih ministrstev, med njimi ministrstva za delo, ki odgovori šele po opozorilih.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik je ob tem povedala, da je vlada prav danes soglašala s tem, da se podaljša projekt za odpravo zaostankov pri reševanju pritožb na ministrstvu. Ministrstvo pa se je resno lotilo tudi problema nezadostnega števila inšpektorjev, je zagotovila.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je opozoril na vprašanje političnega izpostavljanja otrok v predvolilnih aktivnostih pred lokalnimi volitvami. Varuha je pozval, naj bo še posebej pozoren na “zlorabe otrok v politične namene”. Varuhinja Vlasta Nussdorfer je pri tem zagotovila, da bodo primere, ki jih je omenjal, obravnavali v poročilu za letošnje leto.

Dejan Kaloh: Varuh bi moral takšno početje označiti kot eksplicitno politično nasilje nad otroki

“Govorim seveda o zelo aktualnih političnih zlorabah otrok, ki si jih privoščijo nekateri vidni slovenski politiki, seveda povsem brezsramno tik pred naslednjimi volitvami. Oba župana največjih slovenskih mest, tako Ljubljane kot Maribora sta se fotografirala z otroci. Mariborski župan v družbi njihovih staršev, ljubljanski župan pa samo z otroci. Če je Andrej Fištravec to počel povsem odkrito za namene volilne kampanje, si je Zoran Janković zavezal okoli vrata rumeno rutico, češ skrbi me za varnost naših otrok. Če bi to bila njegova izključna skrb in ne bi šlo samo za začetek njegovega predvolilnega šova, bi to seveda naredil brez piarovskega fotografiranja.

Tako pa so bili mariborski in ljubljanski otroci izpostavljeni – po moji oceni – brutalnemu političnemu izkoriščanju.”

Poslanka Levice Nataša Sukič je izpostavila, da se nadaljuje problematika blagoslavljanja javnih šol, čeprav morajo biti država in verske skupnosti v skladu z ustavo ločene. Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja pa določa, da v javnih vrtcih in šolah ni dovoljena konfesionalna dejavnost, a niso predvidene sankcije, je dejala. A po besedah varuhinje je varuh že večkrat izpostavil, da sankcije niso predvidene. Toda zakone lahko spreminja le DZ, je opozorila.

Sovražni govor je vse bolj razširjen, je poudaril Matjaž Nemec (SD). V omenjeni stranki po njegovih besedah podpirajo prizadevanja, da bi vse stranke našle ustrezno rešitev za preprečitev sovražnega govora v DZ.

Problematike sovražnega govora se je med drugim dotaknil tudi Andrej Šušmelj (SAB). Menil je, da Slovenija še ni pripravljena ustrezno reagirati na različne dezinformacije na spletu. Po njegovih besedah ne gre le za sovražni govor, ampak tudi za lažne novice, s katerimi je lahko kršena marsikatera pravica.

Vprašanj s področja invalidov pa sta se dotaknila Mojca Žnidarič (SMC) in Aljaž Kovačič (LMŠ). Po mnenju Žnidaričeve, ki je med drugim izpostavila nizka invalidska nadomestila, je večina vprašanj na področju invalidov res povezana s financami. A tista, ki niso odvisna od financ, bi lahko rešili, je pozvala.

Kovačič pa se je osredotočil na problematiko študentov invalidov. Fakultete rešujejo posamezne primere, ko se ti pojavijo, ne pa problematike celostno, je ugotovil. Veliko fakultet je denimo v starih zgradbah, tako da študentje invalidi ne morejo študirati na njih, je dejal. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. čarli pravi

  Klasično početje barabunov tipa fištdrek in zokun. Upam, da ju ljudstvo več ne nagradi še z enim mandatom!

 2. Ekman pravi

  Bravo g. Kaloh! Hrabro in glasno proti takim politikom, ki jim ni nič sveto!

  1. Re gornjemu pravi

   Ja, Kaloh,res si zaradi tega ” strašno hraber”

 3. raft pravi

  (IZ FOKUSPOKUSA) Konec civilizacije. Grims citira Havla, Cerar pa Grimsa
  ——————————–
  Crnkovič, ti in tebi podobni lahko do penzije priplezate samo na račun tega, da vam svojega vira ( beri zlagane zgodbe ) ni potrebno izdati. Po svoje ste to begavčki, ki se mi že kar malo smilite.

 4. Narim pravi

  Hujš je ko so otroci pedofilom izpostavljeni.

 5. bruh pravi

  ajd…..vedno je treba na novo vzgojiti nove zveste nestrpne , enoumne, čredniške, komunajzerske, smrdeče rdeče pra sce in svi nje , ki bodo mafijsko disciplinirano volili še naprej take ali drugačne rdeče levičarske legalizirane jugomafijaće….ajd….nič novega za kučanistan….

 6. Miha pravi

  Ta dva politična kretena bi še svojo mamo prodala, to fotografiranje z otročeki je za njiju čisto normalno početje. Debila!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen