Člani Sindikata delavcev v pravosodju danes začenjajo s stavko

0

Sindikat delavcev v pravosodju danes začenja s stavko. Predsednik stavkovnega odbora Tomaž Virnik je za STA pojasnil, da bodo stavkali tako, da bodo delali bolj natančno in počasneje. Zahtevajo takojšnjo odpravo plačnih anomalij, ustrezno ovrednotenje dela, povečanje kadrovskega načrta in začetek odpravljanja še preostalih varčevalnih ukrepov.

Stavka bo kot organizirana prekinitev dela potekala na sodiščih, v javnih zavodih in organizacijah, kjer ima sindikat člane. Stavkajoči bodo opravljali delo v razpisanih narokih, glavnih obravnavah oziroma javnih sejah ter poskrbeli za izdajo in odpravo vseh odločb v zakonitem roku. Poslovali bodo v postopkih, za katere je z zakonom odločeno, da so hitri, oziroma v zadevah, ki so po zakonu oziroma naravi stvari nujne, so zapisali v stavkovnem odboru.

V sindikatu državljane pozivajo, naj spoštujejo njihovo pravico do stavke in ne hodijo na sodišče, če tam nimajo nujnih opravil, je še dejal Virnik.

Zahtevajo takojšnjo in hkratno odpravo preostalih anomalij pri vrednotenju delovnih mest nad 26. plačnim razredom in anomalij, nastalih zaradi spremenjenega vrednotenja zdravniških delovnih mest. Tako naj se dvignejo plačni razredi delovnih mest nad 26. plačnim razredom za tri do štiri plačne razrede v skladu s predlogom, ki ga je konec novembra lani podala pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Plačni razredi delovnih mest do 26. plačnega razreda pa naj se dvignejo za dva plačna razreda, so zapisali.

Poleg tega je njihova zahteva ustrezno ovrednotenje dela delovodje in tajnice funkcionarja ter odprtje novega delovnega mesta za najzahtevnejša delovna mesta strokovnih pravnikov z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Ob napovedi stavke so v sindikatu tudi dali pobudo za začetek takojšnjih pogajanj vlade tudi z njimi.

Ne izključujejo pa niti zaostritve stavke, če do konca novembra dogovor z vlado glede stavkovnih zahtev ne bo dosežen. Kot možno zaostritev stavke navajajo udeležbo na shodu, ki bo predvidoma 5. decembra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen