Cenzorski poziv Šarca o (ne)oglaševanju v določenih medijih levičarji podpirajo, demokrati pa opozarjajo na ustavna določila, ki vežejo premierja!

7

Poziv premierja Marjana Šarca podjetjem v državni lasti glede oglaševanja v medijih, ki naj bi širila sovražne vsebine, je tudi v politiki naletel na različne odzive. Nekateri poziv podpirajo, drugi pa opozarjajo na ustavna določila ter na poskus političnega vplivanja na poslovne odločitve podjetij. Tudi v koaliciji so stališča različna.

“Ko govorimo o sovražnem govoru in dejanjih, ki ga izražajo, moramo biti natančni in pošteni. Ni vsaka ostreje izrečena misel že sovražni govor in ni vsak poziv že izraz resne (politične) volje,” je v odzivu za STA navedel prvak SMC in nekdanji predsednik vlade Miro Cerar.

Če govorimo o pozivih iz vrst politikov, moramo po njegovem mnenju priznati, da je bolj kot pozivanje k ravnanju podjetij na mestu pozivanje k omejevanju ravnanj v lastnih vrstah. “Toliko nestrpnega, žaljivega in nespodobnega govora, kot ga lahko zadnje čase slišimo izza političnih govornic, namreč zmorejo le še troli in anonimneži na komentatorskih kanalih,” ugotavlja Cerar.

Spomnil je, da je k odpravi sovražnega govora kolege v političnih strankah pozval februarja letos, misleč, da se lahko v obdobju pred volitvami poenotijo v nečem dobrem in dvignejo raven razprave tudi takrat, ko se ne strinjajo. Ne od sedanje koalicije ne iz opozicije se mu ni pridružil nihče, je pojasnil in pristavil, da to tudi nekaj pove.

Edini pravi vzvod za zajezitev sovražnega govora v družbi je po Cerarjevih ocenah pogum, da se zoper nosilce takega govora ustrezno pravno ukrepa, ter dovolj politične in obče človeške spodobnosti pri javnem delovanju. Za nujne spremembe zakonodaje doslej še ni bilo ustrezne politične večine, a Cerar upa, da bo v tem mandatu drugače.

Predsednik SD Dejan Židan medtem meni, da je poziv predsednika vlade na mestu. “Vsi v politiki, gospodarstvu, praktično v vseh družbenih podsistemih se moramo odločno zoperstaviti sovražnemu govoru, nestrpnosti,” je v pisnem odzivu navedel Židan.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca ocenjujejo, da je Šarčev poziv korak v pravo smer, a prekratek. Po njihovem mnenju bi lahko v strategiji upravljanja z državnimi naložbami zapisali, da so prakse oglaševanja v medijih, ki širijo lažne novice, nedopustne. Kaj je sovražno in kaj so lažne novice, bi bilo po mnenju Vatovca najustrezneje presojati z razkrivanjem lažnih novic.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da obsoja vsak sovražni govor, zato ne vidi zadržka, če se zoper slednjega javno poziva. Po njegovem mnenju je dolžnost vsakega posameznika, da obsodi sovražni govor, tako pa razume tudi Šarčev poziv. “Ustavna obtožba zato, ker obsojaš sovražni govor, pa je absoluten absurd,” je dodal in s tem odgovoril na nekatere namige SDS.

Iz SDS je zadnje dni prišlo veliko kritičnih odzivov na Šarčev poziv. Prvak SDS Janez Janša je med drugim na družbenem omrežju Twitter navedel: “Ko se ustavna obtožba napiše sama – nekoč sta Partija in Udba določala, kaj so to sovražne vsebine in kako se z njimi in notranjimi sovražniki postopa. Danes to počne njuna inkarnacija Marjan Šarec”.

Poslanec SDS, mag. Dejan Kaloh, pa je prav tako prek Twitterja sporočil: “Vrhovno sodišče: Ne bomo upoštevali sodb ESČP. Tožilec Kozina: Kapitalu odvzeti moč. Premier Šarec: državne firme ne oglašujte v točno določenih medijih. Vse to se je zgodilo v roku 2 mesecev!? Le kakšna bo SLO pod takšnim socialističnim tempom v 2 letih?

Evropski poslanci iz vrst SDS Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin pa so na Evropsko komisijo naslovili pisno poslansko vprašanje v zvezi z nedavnim pozivom Šarca. Evropske poslance zanima, ali je takšen poskus vpliva na delovanje in svobodo medijev v skladu z zavezami o spoštovanju svobode in neodvisnosti medijev, katerim se je zavezala Slovenija ob vstopu v EU.

Zanima jih tudi, ali komisija meni, da takšen poziv predsednika vlade predstavlja tudi poskus političnega vplivanja na poslovne odločitve podjetij, ki naj bi svobodno sprejemale njihove uprave.

V NSi so se danes odzvali z navedbo, naj podjetja v državni lasti vodijo za to zadolžene uprave v skladu z načeli korporativnega upravljanja. “Vse ostalo je neposreden pritisk politike,” so dodali.

Po besedah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča pa se je za vprašati, kdo je Šarcu dal navodilo za objavljen poziv. Tako poseganje v pravico govora je po Jelinčičevem mnenju nedopustno, gre pa tudi za posreden vpliv na delovanje nekaterih podjetij in omejevanje gospodarskih dejavnosti. To se je dogajalo v času nacizma in stalinizma, je dodal Jelinčič.

Premier se je namreč pred nekaj dnevi odzval na razprave, ali je primerno, da podjetja, ki so delno ali večinsko v državni lasti, oglašujejo v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Pozval je k razmisleku, “ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti”.

Poziv je naletel na različne odzive tudi v medijski sferi. Medtem so nekateri pravniki premierju svetovali več previdnosti, saj da tvega resno prestopanje meje politično sprejemljivega, če se postavi v vlogo presojevalca, kaj so to sovražne vsebine, kdo je zanje odgovoren in kako se jim zoperstavljati. (sta/ured)

Št. komentarjev: 7
 1. Franjo pravi

  Seveda ga levaki podpirajo pri še tako butastih izjavah, če pa jih bo sedaj krmil 4 leta. Roka roko umije!

 2. bruh pravi

  ta ogabni, hinavski, nestrpni, sistemsko MAFIJSKI smrdeči obraz je jasen pokazatelj zakaj je EU v demokratičnem krču in zakaj je vedno več ljudi nezadovoljnih z EU-jem…..ta zverinsko sovražni post.komunstični smrdeči kućanov pra sec je celo predsednik ene levičarkske sistemsko mafijske vlade v EU-ju— ..ogabno….glede sposobnosti bi moral kvečjemu čistiti smrdeča stranišča….ampak…..ajd…saj je vsem jasno…tak smrdeči nestrpni in nedemokratični iztrrebek pač lahko uspe le v točno določem civilizacijskem/kultrurnem zaostalem in zverinsko sovražnem komunajzerskem okolju….ajd…pa se čudnimo o b r it exitu…še ne bo konca če Eu dovoli, da tak smrdeči gn oj lahko vodi celo Eu države,—ajd..

 3. bruh pravi

  marjanu šarcu pa le tole….a te ni sram?, …a te ni sram?,,…. ne , dvomim, da ga je sram…..levičarski kučanov kader ne ve kaj je sramota-…..toliko manj strpnost, svoboda ali demokratičnost, da o pluralnosti sploh ne govorimo…oni so taki…ajd…kot fotokopije….ajd.

 4. linke pravi

  njega sram ? kje pa . je prebutast . takoj ko si je oblekel hlače predsednika vlade je začel srati.

 5. jožek pravi

  Čigava inkarnacija je pa JJ? Šarec ni rekel, v katerih medijih naj NE BI objavljali, če se pa določeni čutijo prizadete, je to njihov problem. Že vedo zakaj! Skratka hinavsko nabijanje!

 6. ronko pravi

  Šarec se je dokončno razkril kot murgelska lutka, sedaj bo šlo z demokracijo pri nas samo še drastično navzdol.

 7. Narim pravi

  Fse bo Šarec z.aje.bu kar se za.j.ebat da.
  Da pa se ne kej dost.
  So že fsi pred njim krepko delal na tem.
  Zadnji bo sam še luč ugasnu.
  🙁
  Takle mamo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen