Samovšečni retorični “biser” Marko Bandelli odstopa z ministrskega položaja s temi besedami: “V dveh mesecih sem naredil ogromno!”

4

Minister Marko Bandelli je že podpisal odstopno izjavo, je na novinarski konferenci po seji izvršnega odbora SAB povedala predsednica stranke Alenka Bratušek. K odstopu ga je pozval premier Marjan Šarec, ki bi v nasprotnem primeru predlagal ministrovo razrešitev. Bandelli je Šarčeve očitke zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno.

Bratuškova je ob tem dejala, da je žalostna, da premier ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank. V njem je namreč zapisano, da se v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega. Namesto tega pa je bila Bratuškova o tem, kaj želi Šarec od Bandellija in zakaj, obveščena iz medijev in preko Facebooka, kar se ji zdi nesprejemljivo. “Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen,” je dejala.

Bandelli po kratkotrajnosti ministrskega mandata med prvo deseterico

Minister za kohezijo iz vrst SAB Marko Bandelli se z današnjim odstopom od ministrske funkcije poslavlja po dveh mesecih. V DZ je Bandelli zaprisegel 13. septembra, s kratkim obdobjem ministrovanja pa se je uvrstil med prvo deseterico ministrov z najkrajšim stažem.

Klavdija Markež
– ministrica za izobraževanje, znanost in šport v vladi Mira Cerarja
– zaprisegla 27. marca 2015
– odstopila 1. aprila 2015 po objavi informacij, da je njeno magistrsko delo plagiat*

Igor Maher
– minister za infrastrukturo in prostor v vladi Alenke Bratušek
– zaprisegel 20. marca 2013
– odstopil 25. marca po obtožbah, da je lastnik črne gradnje nad Sečoveljskimi solinami*

* Od prevzema poslov do odstopa je bil na funkciji dlje minister Maher, a sta z Markeževo izenačena po številu delovnih dni na ministrstvu.

Janez Kopač
– minister za finance v vladi Janeza Drnovška
– zaprisegel 14. maj 1992
– odstopil 10. junija 1992 po predhodnem dogovoru Drnovška, Kopača in Mitja Gasparija, ki je nato prevzel ministrsko funkcijo, pred tem je bil zadržan zaradi obveznosti v Svetovni banki

Alenka Trop Skaza
– ministrica za zdravje v vladi Alenke Bratušek
– zaprisegla 25. februarja 2014
– odstopila 25. marca 2014 zaradi pritiskov in očitkov, med drugim je omenjala igre v ozadju zaradi napovedi ukinitve dopolnilnega zavarovanja

Jožef Petrovič
– minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi Mira Cerarja
– zaprisegel 18. september 2014
– odstopil 17. oktobra 2014 zaradi očitanih nepravilnosti pri prodaji pisarniškega materiala javni upravi, ko je bil zaposlen pri DZS

Violeta Bulc
– ministrica brez listnice, pristojna za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v vladi Mira Cerarja
– zaprisegla 18. september 2014
– odstopila 23. oktobra 2014 zaradi imenovanja za evropsko komisarko

Marko Bandelli
– minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v vladi Marjana Šarca
– zaprisegel 13. september 2018
– odstopil 13. novembra 2018 po pozivu premierja in grožnji z razrešitvijo, med drugim zaradi sporne komunikacije z enim od županskih kandidatov v Komnu

Jože Damijan
– minister brez listnice, pristojen za razvoj v vladi Janeza Janše
– zaprisegel 20. decembra 2005
– odstopil 21. marca 2006 iz osebnih razlogov

Duša Trobec Bučan
– ministrica brez listnice, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v vladi Boruta Pahorja
– zaprisegla 11. januar 2011
– odstopila 18. april 2011 zaradi prehudih pritiskov in občutka, da ne uživa podpore pri svojem delu

Stanka Setnikar Cankar
– ministrica za izobraževanje, znanost in šport v vladi Mira Cerarja
– zaprisegla 18. september 2014
– odstopila 6. marca 2015 zaradi objave podatkov o visokih honorarjih iz javnih sredstev poleg plače

Predsednica SAB je izrazila pričakovanje, da bo imel Šarec enake vatle za vse funkcionarje v vladi – “tiste, ki jih je branil do danes, in tiste, ki jih namerava braniti” – ter da bo spoštoval visoke etične, moralne in komunikacijske standarde in da bo to zahteval tudi od ostalih funkcionarjev v vladi.

Poudarila je, da SAB ne bo odstopila od svoje predvolilne obljube, da bo uredila pokojnine, zdravstveni sistem in da bo poskrbela za mlade, kar da “je bil tudi dogovor in pogoj, da je stranka vstopila v koalicijo”. “Če tega koalicija ni sposobna uresničiti, svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več,” je dejala, pri tem pa še enkrat posebej izpostavila pokojnine.

Zdaj je sicer po njenih besedah na potezi Šarec, ki mora povedati, kako se bodo stvari odvijale naprej. “Bomo pa na prvem naslednjem koalicijskem sestanku, ki je, mislim da v četrtek, zahtevali, da se dogovorimo, kdaj bodo stvari iz koalicijske pogodbe urejene. Rok, da so zakoni sprejeti, je do 1. 1. 2019, torej se nam kar malo mudi,” je dejala.

Bandelli pa je na novinarski konferenci zavrnil Šarčeve očitke o slabem delu oziroma o tem, da mu ni uspelo pravočasno predložiti zahtevanega poročila o črpanju evropskih sredstev. Poudaril je, da je v dveh mesecih, ko je vodil ministrstvo, spremenil “ogromno”. “Zamenjal sem glavnega direktorja organa upravljanja, ki je glavni odgovoren za črpanje sredstev EU, spremenili smo sistem delovanja in začeli odpravljati petletne težave z računalniškim sistemom,” je povedal.

Dejal je, da je zaradi napak, ki jih je odkril, ustavil objavo tretjega rednega letnega poročila o črpanju evropskih sredstev ter zahteval pripravo novega poročila, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju in naj bi ga Šarec dobil prvi. Povedal je, da so odkrite napake naredile osebe, ki danes sedijo tudi v premierjevem kabinetu. Na vprašanje, katere osebe so to, je Bratuškova odgovorila: “Poglejte, katere ljudi ima zaposlene okoli sebe, pa boste ugotovili, kdo prihaja iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.”

Bandelli je povedal še, da bo še naprej delal za stranko, ker jo ima rad in ker je tudi njen ustanovni član.

Šarec je odstop Bandellija zahteval po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, v kateremu je žugal županskemu kandidatu Komna Eriku Modicu. Za to se je Bandelli opravičil, a se je pod plazom kritik znašel tudi zaradi siceršnje problematičnosti svoje komunikacije.

Šarec je danes na svojem Facebook profilu zapisal daljšo obrazložitev razlogov, zakaj meni, da mora minister iz kvote SAB oditi iz vlade. Razlogi so povezani z ministrovim delom, njegovo komunikacijo in ravnanji.

Predsednik vlade v skladu s poslovnikom DZ o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa. Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. nace pravi

  Še predolgo je bil minister, ta neotesani kmetavz z večno odprtimi srajcami…

 2. Narim pravi

  Tak je, kot bi kokice pekel.

 3. Narim pravi

  V dveh mesecih sem naredil ogromno.
  ______________________________________

  Škode.
  Izgleda da je bil podtaknjenec.
  Je delal za korist opozicije.

  🙁

 4. raft pravi

  Narim
  Je delal za korist opozicije
  ——————-
  Bandelli je imel smolo, ker ni opozicija z obstrukcijo zahtevala njegov odstop.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen