Anketa Večera: V Mariboru drugi krog volitev za župana med Arsenovičem in Kanglerjem

6

Večerova javnomnenjska anketa kaže, da se bosta v drugem krogu najverjetneje pomerila Franc Kangler in Saša Arsenovič. Prvi je, kot kažejo rezultati Ninamedie, v zadnjih treh tednih izgubil pet odstotkov (sedaj na 23,4%), drugi je pol toliko pridobil in sta trenutno izenačena (sedaj na 23,0%). Na tretje mesto se je prebil zdajšnji župan Andrej Fištravec (sedaj na 7,0%), a je zelo oddaljen od možnosti za drugi krog.

Na četrtem mestu je pristala poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik (4,5%), na petem pa Zdravko Luketič (2,9%), dosedanji podžupan iz NSi.

Druga Večerova javnomnenjska raziskava ni pomembneje premešala razmerja moči na vrhu rekordno dolgega seznama županskih kandidatov v Mariboru, v Večeru ugotavlja Aljoša Peršak.

Ponovno je nakazala, da bomo zelo verjetno spremljali drugi krog med nekdanjim županom Francem Kanglerjem in podjetnikom Sašem Arsenovičem, medtem ko je sedanji župan Andrej Fištravec še vedno precej oddaljen od scenarija, po katerem bi se njegova politična kariera nadaljevala tudi po 18. novembru.

Kot prijetni presenečenji lahko ocenimo kampanji Josipa Rotarja in komaj 24-letnega Matica Matjašiča, ki v zasičeni politični prostor, kjer nekateri še kar naprej prodajajo obrabljene floskule, prinašata svežino, drzne ideje, inovativne pristope in neobremenjenost.

Dilema teh volitev je v bistvu izbira med nadaljevanjem stare politike ali možnostjo novega pristopa. Česa sta sposobna Kangler in Fištravec, smo lahko spoznali v zadnjih dvanajstih letih. Kangler ima v tem pogledu prednost tako po političnih izkušnjah kot po tem, da uteleša podobo tipičnega slovenskega šerifa župana, ki mu afere s sumi klientelizma in korupcije ne pridejo do živega, “saj ima rezultate”. Arsenovič je v primerjavi z njima glede upravljanja javnega denarja nepopisan list, so bili pa njegovi prvi koraki v politiki neodločni, nerodni in neprepričljivi.

Staro ali novo, v nedeljo je najbolj pomembno, da se Mariborčani odpravijo na volišča, sklene komentator.

Če se bosta v drugi krog tudi dejansko uvrstila Arsenovič in Kangler, bi po anketi slavil politični novinec (42 proti 36). Arsenovič bi dobil tudi vse druge dvoboje, Kangler pa vse razen tistega z Arsenovičem, Fištravec bi vse izgubil, Divjak Mirnikovi bi uspelo le proti Fištravcu, še analizira Večer anketo.

Med strankami in listami bi v 45-članskem mestnem svetu največ svetnikov glede na anketo imeli Arsenovičeva lista in SDS, ki bi zbrali po 10,3 odstotka glasov, Kanglerjeva lista bi prejela 9,7 odstotka, SD 7,2, Levica pa 6,3 odstotka glasov. Na kakšnega svetnika lahko računajo še v NSi, SMC, Listi gasilcev, DeSUS in Listi Divjak Mirnikove, zaradi visokega števila neopredeljenih volivcev pa morda še kdo.

Št. komentarjev: 6
 1. Konrad pravi

  Arsenovič bo v drugem krogu gladko povozil Kanglo, ki ne zna delati z ljudmi, je prepotenten in jih je z radarji celo želel še dodatno osiromašiti!

 2. Laos pravi

  Franca bo očitno še tretjič šel bale basat 🙂

 3. Dado pravi

  Ehhhhhhhhhhhhhhh, Arsenović je čisti Večerov produkt, to se vidi že iz LUNE!

 4. andrej pravi

  Kangler ima veliki problem. Koliko bo dobil v 1. krogu, toliko bo dobil tudi v 2. krogu. Fištravčevi ga ne bodo volili iz principa, drugih glasov pa tudi ne bo dobil…

 5. bruh pravi

  kučanova mafijsko organizirana rdeča mafija, ne bo dala drugega urbanega centra……katerikoli jugobalkanski udbaški komunajzerski nesposobni a blazno disciplinirani in ideološko opranoglavi smrdeči rdečuh bo več kot dovolj….ajd….a res ne poznate še totalne opranoglavosti, nestrpnosti in nedemokratičnosti naših levičarjev?…ajd….

 6. raft pravi

  Konrad pravi Pred 1 dan
  Arsenovič bo v drugem krogu gladko povozil Kanglo, ki ne zna delati z ljudmi, je prepotenten in jih je z radarji celo želel še dodatno osiromašiti!
  ———————–
  Konrad, kako pa bi opisali tega čo-bana, ki nekoga zaradi ne vem česa, začne gristi in jesti pri živem telesu?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen