ZDA kitajskega predstavnika obtožile poskusa kraje poslovnih skrivnosti

0

Namestnika vodje oddelka za državno varnost v kitajski provinci Jiangsu Xuja Yanjuna je ameriško tožilstvo obtožilo gospodarskega vohunjenja in da je skušal ukrasti poslovne skrivnosti več ameriških letalskih podjetij, so v sredo sporočili iz ameriškega pravosodnega ministrstva. Kitajska je obtožbe zavrnila, češ da so izmišljene.

Domnevni kitajski obveščevalni agent naj bi skušal ukrasti poslovne skrivnosti proizvajalca letalskih delov GE Aviation, podružnice ameriškega velikana General Electric. Xuja so sicer priprli v Belgiji že 1. aprila, v torek pa so ga izročili ameriškim oblastem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pomočnik ameriškega pravosodnega ministra John Demers je opozoril, da to ni osamljen primer. “To je del prevladujoče gospodarske politike razvijanja Kitajske na račun ZDA. Ne moremo trpeti, da država krade naše sposobnosti in darove našega razmišljanja. Ne bomo trpeli države, ki žanje to, česar ni posadila,” je dodal.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu očitke zavračajo. “Upamo, da bodo ZDA ravnale pravično in zakonito, da bodo zagotovile legitimne pravice in interese kitajskih državljanov,” je dodal tiskovni predstavnik ministrstva Lu Kang.

Oddelek, pri katerem je zaposlen Xu, je odgovoren za vohunjenje in politično varnost. Obtoženi naj bi vzpostavljal stike s strokovnjaki iz ameriških podjetij in jim plačal pot na Kitajsko, češ da bi tam predavali na univerzi. Xuju bodo sodili na zveznem sodišču v mestu Cincinnati v Ohiu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen