ZDA delijo skrbi mednarodne skupnosti glede volilnega procesa v BiH

0

Ameriški State Department je v ponedeljek čestital državljanom BiH za udeležbo na splošnih volitvah 7. oktobra in zagotovil, da državi ohranjata trajno prijateljstvo, ZDA pa so zavezane stabilni in cvetoči BiH. Obenem pa ZDA delijo skrbi mednarodne skupnosti glede volilnega procesa.

“ZDA delijo skrbi v zvezi z volilnim procesom skupaj z opazovalno misijo Ovseja, mednarodnimi opazovalci in lokalnimi nevladnimi organizacijami. Med temi so skrbi glede natančnosti volilnih seznamov, nepristranskosti opazovalcev volitev, enakopravnega dostopa medijev in zlorabe javnih virov. Te skrbi so v nasprotju z zavezami oblasti BiH za popolnoma poštene in pregledne volitve,” sporoča State Department.

Ameriško zunanje ministrstvo je pozvalo ustanove v BiH, da odpravijo pomanjkljivosti, državljani in deležniki pa naj pritožbe usmerijo skozi uveljavljene pravne kanale. Politične voditelje so pozvali, naj bodo plemeniti v svojih zmagah in dostojanstveni v svojih porazih. ZDA bodo medtem še naprej podpirale prizadevanja za celovite volilne, politične, družbene in gospodarske reforme v BiH, so sporočili iz Washingtona.

Opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je v ponedeljek sporočila, da je državna volilna komisija BiH izboljšala centralni register volivcev in da se je posebej osredotočila na določene primere potencialnih volilnih prevar, še posebej v primerih glasovanja pokojnih ljudi. Oblasti v BiH je pozvala k takojšnjim reformam za odpravo pomanjkljivosti.

Na nedeljskih volitvah so tako kot že desetletja slavile nacionalne stranke na vseh ravneh oblasti, v spodnjem domu parlamenta BiH in parlamentih obeh entitet. Država je po delnih izidih dobila nove člane tričlanskega kolektivnega predsedstva, v katerega je bil izvoljen tudi predsednik Republike srbske Milorad Dodik, sporen zaradi napovedi referenduma o odcepitvi srbske entitete in zavračanja osrednjih državnih oblasti v Sarajevu.

Več strank je napovedalo, da bodo zahtevali ponovno štetje glasov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen