Za novega ustavnega sodnika še ni zadostne politične podpore

0

Predsednik republike Borut Pahor je popoldne na posvet o novem ustavnem sodniku sprejel še Levico, SAB, DeSUS in NSi. Predstavniki prvih treh so Pahorju predlagali, da bi bilo najbolje, da poiščejo nove kandidate, NSi pa je napovedala, da bi podprla Verico Trstenjak. Ta je sicer sprejemljiva tudi za del poslancev DeSUS.

Levica po besedah vodje njene poslanske skupine Mateja T. Vatovca ne podpira niti Boštjana Pintarja, ki se je prijavil na Pahorjev poziv, niti Verice Trstenjak, ki jo je v torek predlagala SDS. Zato bi bilo po njegovem najbolje, da bi Pahor v naslednji fazi našel novega kandidata. Trstenjakovi zamerijo predvsem nekatere njene izjave v preteklosti, v katerih se je po besedah Vatovca zavzela, da bi bil šolski prostor bolj odprto za zasebne šole. Vatovec ob tem sicer dodaja, da mnenje glede Trstenjakove še ni dokončno. Svojega kandidata, ki bi ga predlagali za ustavnega sodnika, pa v Levici nimajo.

Pintarja in Trstenjakove ne podpirajo niti v SAB, saj si želijo, da bi novi ustavni sodnik prihajal iz vrst sodstva, najbolje z vrhovnega sodišča. Po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper je namreč trenutna struktura ustavnega sodišča taka, da samo dva sodnika prihajata iz sodniških vrst, medtem ko ostali prihajajo iz akademskih vod. Želijo si, da bi skupaj poiskali strokovno osebo, ki bi dajala stroki prednost pred političnimi stališči.

Svojega kandidata za zdaj nimajo, razmišljajo pa, da bi znotraj koalicije opravili pogovor o najprimernejšem kandidatu.

Tudi v DeSUS bodo po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše počakali na nov predlog za kandidata za ustavnega sodnika. Pri tem bi najraje videli, da bi ta predlog, tudi v sodelovanju z opozicijo, podala koalicija.

Jurša sam bi bil, kot pravi, pri tem pripravljen podpreti tudi Trstenjakovo, ki po njegovih besedah uživa podporo tudi pri nekaterih drugih poslancih DeSUS, a mora ta prej podati soglasje za kandidaturo. Tega, kot je dejal, Pahor v tem trenutku nima.

V NSi po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata podpirajo kandidaturo Trstenjakove, če bo predsedniku republike podala soglasje. Povedal je še, da se Pahor zaveda, da je dobro imeti svetovnonazorsko uravnoteženo ustavno sodišče.

Glede iskanja novega guvernerja Banke Slovenije so predstavniki vseh štirih strank danes poudarili, da bodo počakali do 2. novembra, ko se izteče rok za vlaganje kandidatur, in se nato odločali. V NSi in SAB sicer napovedujejo, da bi podprli Igorja Mastena, če bi dal soglasje za kandidaturo. O podpori kandidatom za varuha človekovih pravic se bodo v večini strank izrekali po tistem, ko se predstavijo poslanskim skupinam.

Dopoldne je Pahor na posvet sprejel tudi predstavnika poslanskih skupin SD in SMC. V SD so mu povedali, da morajo po umiku soglasja kandidata Andraža Terška znova razmisliti, koga bodo podprli, v SMC pa so ga pozvali, naj vloži več napora v iskanje ustreznih kandidatov.

Že v torek je Pahor opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ. V SDS so za ustavno sodnico predlagali Trstenjakovo, v LMŠ pa so napovedali podporo Teršku. A ker je ta soglasje pozneje umaknil, zdaj napovedujejo nov posvet znotraj poslanske skupine. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen