Z dnevom suverenosti obeležujemo spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

0

Z dnevom suverenosti danes obeležujemo spomin na dogodke, ko je pred 27 leti Slovenijo zapustil še zadnji vojak JLA. Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever bosta v Celju pripravila slovesnost, na kateri bo govornik premier Marjan Šarec, predsednik republike Borut Pahor pa bo bo imel dan odprtih vrat.

Zadnji vojak agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz koprskega pristanišča odplula še zadnja ladja z vojaki.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA na Slovenijo 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever popoldne v Celju pripravljata osrednjo slovesnost, na kateri bo govornik premier Šarec, medtem ko je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve praznik obeležilo že v torek zvečer na Breznici v Žirovnici.

Predsednik republike Pahor danes v predsedniški palači pripravlja dan odprtih vrat, pri čemer bo obiskovalce tudi nagovoril, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža Slovenske vojske.

Dneve odprtih vrat bodo imeli tudi v Vojašnici 26. oktober na Vrhniki, kjer bodo dopoldne položili še lovorov venec. V Velenju pa bodo popoldne odpri Spominski center 1991. Osrednji govornik bo velenjski župan Bojan Kontič, nagovora pa bosta imela tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič in minister za obrambo Karl Erjavec. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen