Vlada razrešila generalnega direktorja policije Veličkega, zamenjala ga bo Tatjana Bobnar

0

Vlada je na današnji seji s položaja generalnega direktorja policije razrešila Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali dosedanjo namestnico generalnega direktorja Tatjano Bobnar, je vlada sporočila prek družbenega omrežja Twitter.

Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Ta sicer javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima.

Zakon o javnih uslužbencih namreč pristojnemu ministru oz. vladi omogoča, da v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ne glede na razloge.

Velički je sicer policijo vodil od januarja letos, ko je po odstopu dotedanjega generalnega direktorja Marjana Fanka postal vršilec dolžnosti. Aprila pa je bil imenovan na položaj s polnim mandatom.

Nova vršilka dolžnosti Bobnarjeva, ki je funkcijo namestnice generalnega direktorja policije opravljala od leta 2009, je prva ženska na čelu slovenske policije.

Bobnarjeva, rojena leta 1969, je v policiji zaposlena od leta 1993. Po študiju se je zaposlila na takratni Upravi za notranje zadeve v Ljubljani, in sicer v uradu kriminalistične policije kot kriminalistka na področju splošne kriminalitete. Bila je vodja skupine za mladoletniško kriminaliteto. Po dolgoletnem delu v kriminalistični službi je na Policijski upravi Ljubljana postala vodja službe za operativno podporo, nato pa pomočnica direktorja Policijske uprave Ljubljana. Leta 2007 je postala pomočnica direktorja uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, leta 2009 pa namestnica generalnega direktorja policije.

Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je magistrirala s področja kazenskega prava na ljubljanski pravni fakulteti, s svojimi referati pa sodelovala na številnih usposabljanjih, posvetih, seminarjih in mednarodnih konferencah. Je soavtorica številnih priročnikov s področja dela policije ter vodja več delovnih skupin. Je predsednica programskega sveta Policijske akademije, podpredsednica programskega sveta Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, predavateljica na Višji policijski šoli ter podpredsednica sveta za policijsko pravo in pooblastila.

Pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije s polnim mandatom bo moralo ministrstvo objaviti tudi javni natečaj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen