V Venezueli protesti po domnevnem samomoru priprtega člana opozicije

0

V venezuelski prestolnici so v ponedeljek potekali protesti, potem ko so oblasti sporočile, da je storil samomor priprti član opozicije, osumljen sodelovanja v poskusu napada z dronom na predsednika države Nicolasa Maduro, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni državni tožilec Tarek William Saab je v ponedeljek na državni televiziji sporočil, da je Fernando Alban na sedežu obveščevalne službe Sebin, kjer je bil priprt pred sojenjem, “prosil, če lahko gre na stranišče, tam pa se je vrgel skozi okno z desetega nadstropja”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Albana so aretirali v petek, povezan pa je s poslancem Juliom Borgesom, ki živi v izgnanstvu v Kolumbiji. Maduro slednjega obtožuje, da je načrtoval napad.

V Albanovi opozicijski stranki Najprej pravica (PJ) so njegovo smrt označili za umor.

Alban, član mestnega sveta v Caracasu, je bil med najmanj 15 ljudmi, ki so jih aretirali in obtožili zaradi domnevnega sodelovanja v incidentu 4. avgusta, ko naj bi bil Maduro med vojaško parado tarča napada z droni.

Maduro trdi, da so ga z droni z eksplozivom skušali umoriti, opozicija pa ga obtožuje, da je incident sam insceniral, da bi upravičil okrepitev represije v državi, ki se sooča s hudo gospodarsko in politično krizo.

Bivši predsedniški kandidat Henrique Capriles, ki je prav tako član PJ, je odgovornost za smrt Albana pripisal režimu. Zatrdil je, da vsi, ki poznajo pokojnega, vedo, da si ne bi nikoli vzel življenja.

Njegov odvetnik Joel Garcia pa je povedal, da je še prezgodaj za potrditev, ali je šlo za samomor ali ne.

Minister za notranje zadeve in pravosodje, general Nestor Reverol je obžaloval smrt politika, “ki je bil vpleten v dejanja za destabilizacijo države, ki so bila vodena iz tujine”. Povedal je sicer nekoliko drugačno inačico, kako je umrl. Tvitnil je, da se je vrgel z okna čakalnice, kjer je čakal, da bi ga odpeljali na sodišče.

Po vesti o smrti se je pred sedežem obveščevalne agencije Sebin v Caracasu zbrala množica ljudi, ki je zahtevala pravico. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen