V Solun prihaja vse več migrantov, razmere na policijskih postajah v pristanišču slabe

0

Prek grško-turške obmejne reke Evros prihaja v Grčijo vse več migrantov in beguncev. Številni med njimi danes čakajo pred policijsko postajo v središču Soluna. Zmožnosti policije, da registrira in namesti begunce, so izčrpane, je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejal vodja sindikata grških policistov Teodoros Cairidis.

“Od začetka leta smo v Solunu registrirali več kot 10.000 migrantov. Lani v enakem časovnem obdobju 4500. Razmere na policijskih postajah v pristanišču so slabe,” je še dejal.

Migranti poskušajo na vsak način priti v notranjost Grčije, saj jim v primeru, da pristanejo na katerem od grških otokov, grozi, da jih vrnejo v Turčijo. EU se je namreč leta 2016 dogovorila, da bodo vse migrante, ki pristanejo na grških otokih in v Grčiji ne dobijo pravice do azila, vrnili v Turčijo.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce in grškega ministrstva za migracije je letos iz Turčije na grške otoke prišlo okoli 24.000 beguncev in migrantov. Na celino jih je prišlo še 12.000. Leta 2015 in 2016 je sicer prišlo več kot milijon ljudi, še navaja dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen