V Londonu množičen protest s pozivi k referendumu o brexitu

0

Na ulicah Londona se je danes zbralo več sto tisoč protestnikov, ki so pozvali k referendumu glede končnega dogovora med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o brexitu. Organizatorji so napovedovali, da bo to “največji, najglasnejši in najpomembnejši” protest te vrste. Udeležilo naj bi se ga več kot pol milijona ljudi.

Protest, ki se je začel opoldan po lokalnem času v središču mesta, končal pa blizu parlamenta, je organizirala kampanja People’s Vote, ki poziva k referendumu o končnem dogovoru o brexitu. Organizatorji so pričakovali, da se bo demonstracij skupno udeležilo več kot 100.000 ljudi iz vse države, nato pa sporočili, da se jih je udeležilo več kot pol milijona.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem poudarja, da gre za neuradne številke in da londonska policija ne sporoča vedno ocen o udeležbi na protestih. Britanski mediji ocenjujejo, da bi to lahko bil največji tovrstni protest v zadnjih 15 letih.

Britanska premierka Theresa May je možnost tovrstnega referendum sicer že izključila, medtem ko so poslanci osrednjih političnih strank tej ideji naklonjeni.

Voditelji članic EU tudi minuli teden v Bruslju niso dosegli napredka glede brexita, na mizi pa je manj kot pol leta pred datumom izstopa le zamisel o podaljšanem prehodnem obdobju po izstopu. Najtrši oreh je vprašanje meje na irskem otoku med Republiko Irsko in Severno Irsko, ki posega tudi v vprašanje celovitosti Združenega kraljestva. Velika težava pa je tudi notranja politična razklanost britanske politike glede tega vprašanja.

Trenutno se sicer pojavlja možnost nekajmesečnega podaljšanja prehodnega obdobja, ki naj bi po trenutno veljavnem dogovoru trajalo od brexita, ki je načrtovan za 29. marec prihodnje leto, do konca decembra 2020. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen