Tudi zadnji konec tedna več nezakonitih prehodov meje

0

Tudi ta konec tedna so policisti na južni meji zaznali več primerov nezakonitega prehoda državne meje in izmikanja kontroli. Na območju Policijske uprave Novo mesto so izsledili 74 tujcev, na območju koprske policijske uprave pa 85.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Koper, je bilo največ, 32 državljanov Pakistana, 17 državljanov Irana, 14 Turčije, pet Maroka, po štirje Sirije in Indije, po dva Afganistana, Alžirije, Iraka in Tunizije ter en državljan Kuvajta.

Od skupnega števila je 66 tujcev mejo prečkalo na območju policijske postaje Ilirska Bistrica, ostalih 19 pa na območju policijske postaje Koper. Na podlagi sporazuma so jih 80 vrnili hrvaškim varnostnim organom, pet tujcev je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito.

Italijanski varnostni organi so v Slovenijo vrnili 16 tujcev, in sicer po pet državljanov Iraka in Irana, štiri Bangladeša in enega državljana Pakistana, ki so nedovoljeno prestopili slovensko italijansko mejo. Vse navedene tujce so po končanem postopku vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so policisti v soboto zjutraj v Topolovcu obravnavali 30-letnega državljana Bosne in Hercegovine s prebivališčem v Ljubljani, ki je v kombiniranem vozilu prevažal 18 tujcev, in sicer devet državljanov Turčije, šest iz Irana, enega Afganistanca in dva državljana Iraka. Preiskovalni sodnik je za voznika odredil pripor, ilegalne migrante pa so vrnili na Hrvaško.

V soboto dopoldne so policisti na relaciji Rakitovec-Zazid pri mostu nad železnico opazili skupino ljudi, v bližini pa italijansko vozilo. V Predloki je patrulja ustavila terensko vozilo, ki ga je vozila 40-letna državljanka Slovenije in Hrvaške, ki stalno prebiva v Trstu. V vozilu so bili štirje državljani Indije, ki so prišli v Slovenijo nelegalno. Voznici so odvzeli prostost, preiskovalni sodnik jo je po zaslišanju izpustil. Tujce so vrnili na Hrvaško.

V naselju Zalči pa so policisti v soboto zvečer ustavili kombi, voznik je pobegnil. V tovornem delu vozila so prijeli 11 ilegalnih migrantov iz Pakistana, ki jih bodo vrnili na Hrvaško, voznika policisti še iščejo.

Dolenjski policisti pa so od petka do danes pri opravljanju nalog varovanja državne meje na območju krajev Zapudje, Stari trg, Tanča gora, Kanižarica, Sinji vrh, Gornji Suhor pri Vinici, Dragatuš, Brežice, Nova vas pri Mokricah in Obrežje izsledili in prijeli 72 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci, državljani Pakistana, Sirije, Irana, Bangladeša, Alžirije, Libije in Irana, še niso zaključeni.

Policisti postaje mejne policije Dobova so v petek med kontrolo tovornega vlaka na vstopu v Slovenijo na podvozju vlaka našli skrita dva državljana Pakistana, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen