Trump v Teksasu podprl senatorja, ki ga je med kampanjo zmerjal z lažnivcem

0

Ameriški predsednik Donald Trump se je v ponedeljek v Teksasu udeležil predvolilnega zborovanja v podporo republikanskemu senatorju Tedu Cruzu, ki se sooča s presenetljivo močnim izzivalcem, demokratom Betom O’Rourkom. Trump je Cruza leta 2016 v kampanji za predsedniške volitve zmerjal z lažnivcem in napadel tudi njegovo družino.

Cruz se je leta 2016 potegoval za predsedniško nominacijo stranke, ki jo je nato dobil Trump. Med kampanjo je današnji predsednik ZDA med drugim namigoval, da ima Cruz grdo ženo, da je njegov oče sodeloval pri atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja, povrhu pa mu je prilepil vzdevek Lažnivi Ted.

Cruz je na žalitve pozabil šele, ko je Trump osvojil nominacijo in se preselil v Belo hišo. Postal je eden najtrdnejših zaveznikov predsednika v senatu.

Teksas je že od 80. let prejšnjega stoletja zanesljiva republikanska trdnjava, katere obzidje se je sicer leta 2016 malce znižalo, saj Trumpova zmaga proti demokratki Hillary Clinton ni bila izrazito velika, razlika je bila le devet odstotkov.

Glede na ankete pred letošnjimi kongresnimi volitvami 6. novembra se je obzidje še bolj znižalo, saj O’Rourke drži priključek s Cruzom. Sicer zaostaja, a je zaostanek blizu statističnega odklona.

Trump je na zborovanju nanizal svojo zbirko uspehov proti migrantom in demokratom ter izrekal pohvale na račun Cruza, ki ga seveda potrebuje v senatu za ohranitev republikanske večine. O’Rourka je označil za sleparja in nastopača, ki bo skupaj z drugimi demokrati spustil čez meje milijone kriminalcev in posiljevalcev, mamilašev in podobnih.

Cruz je zagotovil, da so stare zamere pozabljene, in dodal, da bo Trump leta 2020 ponovno izvoljen z veliko večino glasov. Leta 2016 je Trumpa označeval za patološkega lažnivca, nemoralnega nasilneža, slinastega strahopetca in podobno. Na konvenciji republikanske stranke Cruz Trumpa ni podprl in je republikanske delegate pozval, naj glasujejo po svoji vesti.

Na ponedeljkovem zborovanju je nastopil tudi Trumpov sin Eric in dejal, da vsi skupaj uspešno spravljajo demokrate ob pamet. Po aferi okoli vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha so republikanci začeli demokrate označevati za drhal in Trump je za potrebe volitev skoval nov slogan: “Demokrati proizvajajo drhal, republikanci delovna mesta”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen