Tesla s prvim četrtletnim dobičkom po dveh letih

0

Vlagatelji so navdušeni: prvič po dveh letih je pionir električnih avtomobilov Tesla končal četrtletje s črnimi številkami. Prvi mož družbe Elon Musk je sicer dobiček obljubil že pred meseci, a so številni v to dvomili. Na to, ali bo Musk dvomljivce prepričal tudi na dolgi rok, pa bo kljub spodbudnim poslovnim rezultatom treba še počakati.

To je bilo “resnično zgodovinsko četrtletje” za Teslo, je v pismu delničarjem zapisal Musk. Družba je ustvarila 312 milijonov dolarjev (274 milijonov evrov) čistega dobička, kar je doslej najvišji, a tudi šele tretji četrtletni dobiček, odkar se je s Teslinimi delnicami leta 2010 začelo trgovati na borzi.

V primerjavi s preteklimi izgubami je sicer dobiček precej skromen: v enakem obdobju lani je v bilancah družbe zazevala luknja v višini 619 milijonov dolarjev, v prejšnjem četrtletju pa celo v višini rekordnih 718 milijonov dolarjev.

Prihodki so se v treh mesecih med julijem in septembrom – spodbujeni z rastjo prodaje najbolj obetavnega Teslinega modela 3 – na letni ravni povečali za skoraj 130 odstotkov na 6,8 milijarde dolarjev. To je precej več od pričakovanj analitikov na Wall Streetu in odziv vlagateljev je bil evforičen. Po zaprtju borze so se Tesline delnice v sredo podražile za okrog 13 odstotkov.

Za Teslo so razburljivi meseci. Začetek proizvodnje modela 3 je bil živce parajoč in je poleg tega požrl veliko denarja. Poleg tega je Musk z nekaterimi spornimi potezami poskrbel za precej razburjenja v javnosti.

Zdaj se zdi, da je Tesla s svojim prvim električnim avtomobilom za množični trg končno na pravi poti. Konec četrtletja je tedenska proizvodnja modela 3 dosegla že 5300 vozil, v celem četrtletju pa jih je bilo kupcem dobavljenih 56.065. Za primerjavo: vključno z dražjima modeloma S in X, ki sta že nekaj časa na voljo, je Tesla v celem lanskem letu dobavil nekaj več kot 101.000 vozil.

Musku bodo ugodni rezultati prišli še kako prav, saj je bil v zadnjem času pogosto tarča kritik, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Avgusta je vlagatelje šokiral s popolnoma nepričakovanim in kmalu preklicanim načrtom, da bi delnice Tesle umaknili z borze. Sledile so tožbe vlagateljev in kazen s strani ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo zaradi tržne manipulacije. Poleg tega je Musk povzročil razburjenje s tem, ko je pred televizijskimi kamerami kadil marihuano ter na Twitterju žalil jamskega potapljača, ki je kritiziral mini podmornico, ki jo je razvil Musk. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen